Az iskola árnyékában | Sienna Cole - Elmejáték



„– Szerintem az a boldogság, ha elfogadnak olyannak, amilyen vagy – felelte végül.”

Fülszöveg:

,,Lesokkolt, összetört, de minden betűjét imádtam... tehetséges írónő korlátlan fantáziával és páratlan stílussal." - Kitablar blog

,,Egy mesteri munka, ami nem ismer határokat." - Bree s. világa blog

Mi a különbség tettes és áldozat között? Néma semmi...

Tim Ellis látszólag ugyanolyan, mint minden tini iskolás srác. Egy nap azonban felfegyverkezve érkezik az iskolába, és hidegvérrel kivégzi négy osztálytársát. A kiérkező rendőrséggel folytatott tűzharcban ő is megsérül, és kómába esik.

Mike Marshall nyomozó magabiztosan lát neki az egyszerűnek látszó ügynek, azonban hamar kiderül, hogy a gyilkosság indítékai sokkal bonyolultabbak a vártnál, ezért az iskolai lövöldözések lélektanában jártas pszichiáter, dr. Miranda Crane segítségét kéri.

Kik az igazi felelősei egy ilyen merényletnek? Ártatlanok-e az áldozatok? Van-e remény a gyilkos számára?

Mike Marshall és dr. Miranda Crane óriási nyomás alatt dolgozva versenyt fut az idővel, és miközben lépésről lépésre felfejtik a szálakat, olyan megrázó titkokra bukkannak, melyekre még ők sem számítottak.

Sienna Cole, a lehengerlően izgalmas Lefelé a folyón című pszichodráma szerzőjének új, lélektani thrillerében az emberi elme félelmetes játékaiban merülhetünk el.


Kiadó: ÁLOMGYÁR KIADÓ
Oldalak száma: 416
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 374 gr
ISBN: 9786155929250
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Árukód: 2724381 / 1182519


Személyes véleményem:

Már akkor tudtam, hogy megint egy csodálatos, különleges, de közben borzasztó könyvvel állok szemben, amikor megtudtam a fülszöveg alapján, hogy miről szól a könyv. Próbáltam lelkileg rákészülni, mondjuk úgy, hogy előtte egy könnyed nyári olvasmányt vettem a kezembe, de erre még én sem számítottam. Sienna írása megint a lelkemig hatolt és könnyet csalt a szememben. Egyszerűen hihetetlen, hogy az írónő milyen témákat tud feldolgozni, mennyire jár mindennek utána és milyen alaposan dolgozz ki minden apró részletet. Valahogy mindig tud valami különlegeset és újat alkotni azokból a témákból is, amiket már külföldi, illetve magyar írók is rongyosra írtak. Mégis hozott nekünk valami újat. Ebben mutatkozik meg egy jó író varázsa, hogy az agyonhasznált témákból is varázsol egy újat és erre nem sok ember képes. Szóval ezért is szeretem annyira Sienna írásait. Mostani témája az iskolai lövöldözést és a bántalmazást helyezte előtérbe. Képet kaptunk az iskolai hierarchiáról, ami nekem már újdonságot nem adott. Már nálunk is volt kasztosodás. A szépek, gazdagot, bulizósak, akik valamivel kitűntek azok mindig a menők táborát ékesítették. Voltak a többiek, akik csak csendes megfigyelők voltak és voltak azok, akik valamivel magukra vonták mások figyelmét pld, Én, aki állandóan evett, de semmit sem hízott, így nem kellett fogyókúráznom se, ez pedig a legtöbb lány szemét csípi. Voltam én is anorexiástól kezdve, elől deszka – hátul léc és még sorolhatnám, hogy mibe találtak fogás. De annyira nem durvult el, mint Amerikában vagy ami a könyvben szerepelt, viszont tudom jól, hogy Magyarországon is vannak durvább bántalmazások. Ez pedig hatalmas probléma. De majd talán egyszer az elfogadás lesz a legelterjedtebb dolog és senki nem fogja ezeket a szörnyűségeket elviselni.

Magáról a történetről:

A cselekmény egyszerre több szálon fut mégis az igazi főszereplőnk Tim. Tim, aki egyik nap a gitártokjába már nem a gitárját teszi, hanem édesapja vadászfegyverét. A fiú két céllal megy ma iskolába. Az egyik, hogy megbosszulja, amit az osztálytársai tettek vele, a másik pedig az, hogy saját maga életét is elvegye. Viszont az akció nem úgy sült el ahogy gondolta, hisz hiába lőtte le hidegvérrel négy osztálytársát, egyszerűen lesokkolt és mégsem bírta ezt az egészet csak úgy kibírni. Megpróbálta menekülőre fogni, mellyel még egy férfi életét elvette, ők pedig válaszul kómába juttatták. A köztudatban hatalmas port kavart az eset, mindenki Timet hibáztatta, hisz senki nem tudta, hogy min is ment keresztül.
Nemcsak az iskolában, de otthon is. Az édesapja régen katona volt és Irakban szolgált. Férfit szeretett volna nevelni fiaiból, de Timbe hatalmasat csalódott mindennap. 

"Életében először érzett gyűlöletet, és még csak szégyen sem kerítette hatalmába, hogy éppen a saját apja iránt táplálja azt."

Ez az eset után pedig még inkább. Szégyennek tekintette és megsem próbálta megérteni, hogy miért tette ezt az egészet. Nem mondom, hogy jogosan tette, de mindig lássunk a színfalak mögé. Azok, akik bántották évek óta napiszinten rettegésben tartották őt és a többi diákot, ehhez pedig hozzájárult, hogy az apjától is kapott, ha gyengének mutatkozott az iskolában. Egyáltalán nem lehetett könnyű számára. De ezzel még nem volt vége, hisz maradt egy koronatanú Erik, aki hirtelen aznap nem ment iskolába, pedig számára is volt egy golyó Tim fegyverében. De mi köze ennek a srácnak a négyeshez, mit tett Timmel? De vajon ki is ő valójában? Mi lesz ezután a bántalmazott kisfiúval? Minden kiderül az írónő könyvéből.

Az iskolai bántalmazáson kívül képet kapunk még valamiről méghozzá azt, hogy milyen egy fiatal narcisztikus szociopata.

„Egocentrikus, gátlástalan, grandiózus gondolkodásúegyének, akiket mások leigázása, kihasználása hajt, hogy újra meg újra bizonyítsák maguknak önön felsőbbrendűségüket. Kifejezetten élvezik, ha másoknak kárt vagy fájdalmat okozhatnak, tulajdonképpen ebből táplálkozik. Nem éreznek sem empátiát, sem megbánást. Mesteri manipulátorok, és általában igen megnyerő személyiségnek tűnnek, de ez csak egy maszk, ami a külvilág felé mutatnak. Elképesztően vágyna a figyelemre és a csodálatra, és ezért szinte bármit képesek megtenni. Bármit.”


Azt pedig, hogy ő hogyan kerül a képbe azt már tényleg csak akkor tudjátok meg, ha elolvassátok.

Egyben az egész:

Tim egy átlagos kisfiú volt. Igaz csendes és visszahúzódó, de attól még átlagos. Informatika és matekzseni. Olyan, mint a fiatalok fele mégis kipécézték csak azért, mert nem tetszett bizonyos embereknek a képe. Egyszerűen hihetetlen, hogy 2019-ben egy ilyen simán megtörténhet, hogy diákok bántalmazzák az osztálytársukat. Pedig napi szinten megtörténik. Nem kap védelmet az iskolától, nem mer szólni senkinek. Aztán a fiú besokall és most ő lesz a vadász. Ez egyre nagyobb probléma. Sajnos be kell ismernünk, hogy társadalmunk beteg és minél később fékezzük meg ez annál rosszabb lesz. Sienna tökéletesen megmutatta az okokozati különbséget és azt is, hogy lehet rajta változtatni. Én már alig várom, hogy egy új Sienna regény fogjak a kezemben.

Ha szeretnéd megvásárolni Kattints IDE!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.