Rácz-Stefán Tibor - Téged kérlek karácsonyra

 




„– Csak szeress. Bármi is történjen, bármit is tegyek, bárhogy is döntsek az életemben, csak szeress. Semmi mást nem kérek.




Személyes véleményem:

Eredetileg a téged kérlek karácsonyra még a két ünnep között került volna olvasásra, de annyi minden jött közbe, hogy esélyem sem volt semmit olvasni. Viszont nem is baj, bár kinézve most az ablakon lehet ma kellett volna elolvasnom. Kár, hogy Tibi könyveinek tulajdonságai közé tartozik, hogy annyira magába szippant, hogy egy nap alatt ki is olvasod. Így történt ezzel a könyvvel is. Tegnap elkezdtem és este fél12-kor fejeztem be. Látjátok? Ezt váltja ki belőlem Tibi könyve. Én, aki tíz körül legkésőbb alszom képes vagyok fél12ig olvasni csak, hogy tudjam mi lesz a vége.

 

Magáról a könyvről:

A könyv első számú főszereplője Gergő, aki az Ady sztárja (igen ez az az Ady, ahova

Hannáék is jártak). Kimagasló sportoló és mindenki szereti, de neki is van egy titka. Egy súlyos titok, amit nem mert elmondani senkinek. Egy titok mely az egész életét megváltoztatja, ha kiderül. Gergő meleg, de ezt titokban tartja, hisz ő is látja mi megy a világba és az iskolájába. Martin az évfolyamtársa nyíltan meleg. Nem reklámozta, csak kicsi gólyaként válaszolt egy kérdésre, amiből rögtön mindenki levágta. A fiúk nem barátkoznak vele, az emberek ferde szemmel néznek rá, és ő pedig mindenkiben ennek ellenére is próbálja a jót látni.

Egy nap történik Martin és Gergő legjobb barátja között egy konfliktus, Zalán eléggé homofób. Ha pedig valami miatt ideges lesz akkor agresszívvá válik és Martin pont ott volt. Szerencsére Gergő közbeavatkozott, de ez az összetűzés elég vélt ahhoz, hogy elkezdjen másképp látni a barátságukat és saját magát. Gergő és Martin barátsága ezután kezdődött mikor Martin legjobb barátnője meghívta őket a vasárnapi kfc-s programjukra.

Tibi megint egy rettentő nehéz témához nyúlt. Itt nem csak a melegekről van szó, hanem egy lányról is, aki cigány nemzetiségű. A tanárja folyamatosan inzultálja. Kevesebb pontokat ad, mint másnak. Egyszerűen Violának semmi esélye bármit is tesz. Pedig egy dolgos kislány. Az édesanyja meghalt, így az édesapja egyedül neveli őt és a kishúgát. Délutánonként takarítani jár házakhoz, mellette elvégzi a háztartást és figyel a kistesójára. Az apja dolgozik amennyit tud, mégis szüksége van a segítségre. Példaértékű, amit véghez visz mégis bántják.

A történet komoly témát feldolgozó, szerelmi történet. Van szó a pályaválasztásról, hogy mennyire nem tudjuk 17-18 évesen, hogy mik szeretnének lenni. A melegek mai státuszáról a társadalomba és a különböző nemzetiségek kirekesztéséről. Még is ezt az egészet olyan formában tudja elénk tenni, hogy egyszerűen letehetetlenné teszi a könyvet.

Egyben az egész:

A történetben elég sok vélemény előkerült a melegekkel kapcsolatban. Gergő édesanyja leginkább azt fájlalta, hogy ezen gyermekek szülei nem lehetnek nagymamák. De a mai világban nem teljesen így van. A heteró párok is jó párszor úgy döntenek, hogy nem akarnak gyermeket. Egyszerűen ők nem állnak készen erre, jobban vágynak a szabadságra vagy egyéb okok. Ezen gyermekek szülei sem lehetnek nagymamák. De egy dolgot sosem felejtsünk el. A gyermeket magunknak kell szülni és nem a „nagyszülőknek”. Nekünk lesznek a felelősségeink, nekünk kell megoldani a problémákat, eltartani, taníttatni. Sose egy elvárás miatt változtassunk az életünkön. Egyre több a meddő nő is. Közben pedig tonna számra vannak a gyerekek az árvaházakban, mert olyan feltételek kellenek az örökbefogadáshoz és olyan sok macera az egész, hogy mire egy pár gyermeket kaphat addigra eltelik már 2-3-4 év. Rettentő ellenszenves volt Gergő nagymamája is, konkrétan kiátkozta a saját unokáját. Ez nagyon megérintett. Rettentő érzékeny lány vagyok és sose felejtem el mikor a kollgéiumba, ahol laktam voltak beszélgetések különböző emberekkel, hogy elfogadóbbak/megértőbbek legyünk. Egy 16 éves fiú is eljött az édesanyjával, aki meleg volt. A fiúnak kérdéseket tettünk fel és ami mindenkit érdekelt, hogy mi történt mikor elmondta a szüleinek. Kérdeztük, hogy az apukája miért nem kísérte el. Picit megszeppent, de elmondta, hogy azóta nem beszélt az apjával, hogy elárulta azt, hogy a fiúkhoz vonzódik. Egyszerűen az apja kitörölte a 16 évet, amit vele töltött. Pedig a vére volt. Annyira rossz volt hallani, az ilyen nem méltó szerintem apának, hisz a gyerekünk olyan, amilyen. Mindig szeretnünk kell őket, támogatni, bátorítani és óvni. Ha nm is tudjuk elfogadni őket, akkor legalább hagyjuk békén. Ne bántsuk se fizikailag, se lelkileg. Egyszerűen menjünk tovább. Ők sem bántanak minket, mi se bántsuk őket.

Az emberek nem attól lesznek jók és rosszak, hogy kihez vonzódnak, hanem attól, hogy hogyan bánunk másokkal. 


Ha megszeretnéd rendelni Katt ide.


Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti 😊


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.