Értékelés: Aux Eliza - Ózonőrök

 



„De miért akar bárki is ártani a világnak? Hiszen mindenki itt él, ez az otthonunk. Butaság lenne elpusztítani.”




Személyes véleményem:

Borzasztóan nehéz dolgom van ennek a könyvnek az értékelésével kapcsolatban, hisz viszonylag gyorsan is haladtam vele, de nem tudtam néha eldönteni, hogy azért mert érdekel a történet vagy, mert csak szeretnék túlesni rajta.

Valahogy egyik szereplő sem tudott hozzám közel kerülni és abban sem vagyok biztos, hogy tizennégy éves korosztálytól ajánlanám. Olvasás közben néha úgy éreztem, hogy ez inkább a sokkal fiatalabb korosztálynak való, mint pl. a 7-10 éves gyerekek. Akik fogékonyak erre a nyelvezetre és írásmódra. Nekik még bőven elég lett volna a történet.

A sztori alapötlete nagyon tetszett, hisz a fantasyra hajazó könyvet még sosem olvastam ilyen témával párosítva. Amiatt örülök is, hogy az írónő megírta a könyvet, hisz szükséges felhívni a figyelmünket arra, hogy a Földünk nem díjazza, amit teszünk. Az időjárás folyamatosan mutatja, hogy az évszakok nem úgy változnak, mint régen és ezekért mi emberek vagyunk a felelősek. Szóval rettentő nagy szükség van arra, hogy ezekre rávilágítsunk, bár a mostani fiatal korosztály ezekkel szerintem jobban tisztában van, mint én 9-10 éves koromban.

Magáról a könyvről:

A történet főszereplői egy ikerpár pontosabban ötösiker pár. Rettentő nagy ritkaság mégis van egy hatalmas titkuk. Ők felelnek az évszakok változásáért. Nekik a kötelességük, hogy minden márciusban előjöjjön a tavasz és minden decemberben a tél. Viszont az utóbbi időben egyre nehezebben megy nekik, valamiért nem tudják uralni és változtatni az évszakokat, mint eddig. Az édesapjuk így egy sürgős gyűlést hív össze, hogy kiderüljön mi vagy ki felelős ezért.

Gondolom már sejtitek, hogy 5 testvér van, viszont csak négy évszak. Ez nem is véletlen, hisz az egyik testvérnek sajnos nincs ereje. Melánia az egész gyerekkorát magányosan, kitaszítva élte le, amit a családja észre sem vett. Borzasztóan sajnáltam őt. A mostani problémára ő is kíváncsi volt, ő is segíteni akart, így magánakcióba kezdett. A háttérben viszont hatalmas titkok húzódnak. Vajon Melánia rájön arra, hogy ki is ő valójában és mi történik a világgal? Ha érdekel akkor ahhoz el kell olvasnod a könyvet.

Egyben az egész:

Elsőkönyves íróhoz képes nem rossz könyv, viszont nem kerül a letehetetlen könyvek listájára és tényleg inkább a fiatalabb gyerekeknek ajánlanám tanító jelleggel. Közben pedig meg is lehetne beszélni, hogyha valaki nem tudja miért rossz eldobni pl.egy csoki papírt vagy valami akkor nem úgy állunk hozzá, hogy biztos tudj, csak nem képes megcsinálni, hanem el kell magyarázni, hogy ezzel kárt tesz a földnek. Teljesen jó kis oktató könyv lehet belőle otthonra. 😊

Ha megszeretnéd rendelni katt ide!

Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti 😊


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.