Értékelés: Jodi Picoult - Tizenkilenc perc




„Ha az ember odaadja valakinek a szívét, és ez a valaki meghal, akkor magával viszi a szívünket? Az ember meg itt marad, lyukkal a mellkasában, és ezt a lyukat nem tudja semmivel sem kitölteni?”


Fülszöveg:
Tizenkilenc perc alatt lenyírhatod a ház előtt a füvet. Befestheted a hajad. Megnézheted egy hokimeccs első harmadát...
Tizenkilenc perc alatt meg tudod állítani a világot, és akár le is szállhatsz róla.
Sterling átlagos amerikai kisváros a keleti partvidéken, ahol semmi sem történik - egészen addig, míg egy nap Peter, a szemüveges számítógépzseni vérfürdőt nem rendez az iskolában. Ámokfutásának koronatanúja, a szép Josie rejtélyes módon nem emlékszik semmire.
Miközben a tárgyalást vezető bírónő - Josie anyja - és a lelkiismeretes nyomozótiszt kétségbeesetten kutatják, mi a magyarázat az iszonyatra, fény derül a rejtett titkokra: a szülők nem ismerik saját gyermekeiket, és fogalmuk sincs, mi zajlik egy átlagos iskola falai között. Megtudjuk, hogy szabályos kasztrendszerben, elkülönülve élnek a "menők" és a "lúzerek", az erőszak akkor is tombol, amikor nincs fegyver senki kezében.
A világszerte méltán népszerű írónő regénye olyan problémákat feszeget, amelyek nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is egyre inkább gondot jelentenek: visszaüssön-e, akit bántalmaznak? Érdemes-e minden értékítéletet és meggyőződést feladni, csak hogy befogadjon minket a közösség? Mekkora a szülők felelőssége, és meddig terjed a tanároké, a társaké, a környezeté?

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 552
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 500 gr
ISBN: 9789635430307
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2020
Árukód: 2736052 / 1191408





Személyes véleményem:
Egyszerűen imádom az írónő könyveit. Őszinte, szókimondó, tárgyilagos és tanító jellegű. A Tizenkilenc perc szintén egy komoly témát dolgozz fel, mely az iskolai lövöldözést mutatja be számunkra. Amikor ez a téma kerül előtérbe mindenki Amerikára mutogat, hogy biztos ez csak ott probléma, de ez nem igaz. Viszont díjazom, hogy egyre több magyar író is ír a témával kapcsolatban. Az iskolai lövöldözés nagyrészt azután kerül kialakulásra, hogy a gyermeket az iskolában bántalmazták, megalázták. Ebből pszichés zavarai lettek egy idő múlva és nem mindig tudta, hogy mit tesz. Az írónő pedig ezt tökéletesen megmutatta. Ne értsetek félre én elítélem ezt a dolgot, de a tettes is sokszor csak áldozat, a bántalmazói áldozata. Erre szerintem nincs jó törvény. Hisz a bántalmazott gyerekek nem tudjuk milyen emberré váltak volna, ha nem történik meg velük az, ami. Így pedig csak abból ítélkezhetünk, amit tett. Mennyivel szebb lenne a világ, ha mindenki elfogadná a másikat olyannak, amilyen és csak a saját dolgával törődne.
Magáról a könyvről:
A történet több szereplő szemszögéből mutatja be a gyilkosságot, az előtte és utána kialakult szituációkat. Ezenkívül több idősíkon is játszódik, hogy sokkal jobban megtapasztaljuk a történekre adott reakciókat. Maga a történet egy unalmas kisvárosban játszódik. Ahol mindenki ismer mindenkit és ahol soha semmi nem történik. Itt biztonságban érzik magukat az emberek, bátrabban jönnek ide lakást venni, hogy családot alapítsanak és senki nem tudja, hogy valójában mindenki csak egy álarcot visel, Nem, nincs jelmezbál, csak az emberek rejtik el valódi arcukat, mert így elfogadóbbak velük az emberek. Sterlingben semmi nem az, aminek látszik.
Egynap egy tizenhét éves fiú Peter két Glock 17-sel és két lefürészelt csövű vadászpuskával megy be az iskolájába, ezenkívül egy bombát helyez el az egyik fiú kocsijába. A bomba figyelemelterelés volt, hogy ő nyugodtabban bejusson a suliba. Az egész ámokfutás tizenkilenc percig tartott. Igen itt jöttem rá, hogy honnan jött a cím. Mégis több száz ember életét változtatta meg. A fiú tárgyalásáig több személy nézőpontját megfigyelhetjük, akik hozzájárulhattak tettéhez.
Petert kedves, érzékeny, okos srácnak ismerjük meg, aki nem tartozik a menők közé, sőt pont az ő céltálájuk lesz. Már az előkészítőben is kidobják a nagyobbak az uzsonnás dobozát, pedig neki annyira tetszett. Az évek alatt pedig egyszer sem kap támogatást, nem állnak mellé. Ahogy haladtunk előre a történetbe és ismerjük meg a szállakat egyre jobban sajnáltam őt. Egyszerűen nem értettem, hogy miért kell ennyire bántani a másikat. Bár tény az írónő kihangsúlyozza, hogy nem minden bántalmazott ember lesz később elkövető, de ez nagyban hozzájárul tettéhez.
A másik fontosabb szereplőnk Josie. A lány ovis kora óta Peter legjobb barátja, egy ideig védeni is próbálta, de aztán szépen lassan elkezdtek távolodni egymástól. Josie elkezdett nőiesedni és megpróbált beilleszkedni a menő srácok közé, hisz, ha azt csinálja, amit ők elvárnak, akkor neki nem lehet bántódása. Bár így igaz barátai sem lesznek. Hisz őszintén egyiknek sem beszélhet arról, hogy milyen ő igazándiből. A lány szintén fontos mozzaik darabja lesz Peternek és tetteinek.
Viszont Peter nem változott meg, nem akart másnak látszani, ez pedig fokozatosan csak rontott a helyzetén. Tény nem mindig cselekedett helyesen, de nem is kellett volna őt ennyire bántani.
Rengeteg érzelem volt bennem a történet alatt, amit nem tudtam hirtelen, hogy hova tegyek. Napok kellettek, hogy leülepedjen bennem a történet. Az írónő rettentő precízen körüljárta a lehetőségeket és bemutatta, hogy nem minden bántalmazott lesz hirtelen tömegmészáros, de ez is nagyon sokat nyom a lantba. Az iskolai bántalmazások komoly probléma minden iskolában. Itthon és külföldön is. Ne felejtsük el, hogy ez nem csak a tettekre, de a szavakra is vonatkozik. Mielőtt valakit csúfolsz vagy cikizzel a súlya miatt vagy, mert nem hord elég divatos ruhákat gondold végig, hogy te mennyire lennél boldog, ha téged bántanának. Soha ne felejtsd el a tetteknek és a szavaknak ebben a korban iszonyú nagy hatása lehet arra, aki épp az áldozatotok.
Értékelés:
                   
Idézetek:
„Tudta, hogy különbség van aközött, hogy az embert valami boldoggá teszi, és aközött, hogy valami nem teszi boldogtalanná. A trükk éppen abban van, ha az embernek sikerül elhitetnie saját magával, hogy a kettő egy és ugyanaz.”
„Ha valaki mindig arra figyel, hogy az emberek mit gondolnak róla, akkor vajon nem felejti el, kicsoda ő igazándiból? Mi van, ha az arc, amit a világ felé fordít, csak egy maszk, ami alatt semmi sincs?”
„Az ember összeragaszthatja, ami eltörött, de mindig tudni fogja, hol vannak a törésvonalak.”
„Vajon mi a fájdalmasabb: nem emlékezni semmire, bármennyire is akarja az ember felidézni, mi történt, vagy az, ha tisztán fel tud idézni minden rettenetes percet?”
„Az ember érzi, ha bámulják – olyan, mint amikor a beton ontja magából a forróságot nyáron, vagy mintha megböknék egy bottal a hátadat. A suttogást még csak hallanod sem kell, máris tudod, hogy rólad beszélnek.”
 
Ha felkeltettem érdeklődésed akkor rendeld meg :)
Lira

Értékelés:
                      
Köszönöm, hogy benéztetek,
Xoxo,Patti 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.