Értékelés - T. R. Salty - Erődvárosok (A fekete szivárvány 1.)




- … Hajtom őket, üldözöm őket, hogy ne kételkedjenek a szavamban. Látniuk kell a bűnösöknek, hogy senki sem menekülhet, 
ha nem tart bűnbánatot, ha nem könyörög bűnbocsánatért… Tanítom a vakokat, felnyitom a szemeiket. 
Kiemelem őket az álom sötétségéből, ki a lángok közé, hogy harcolhassanak a bűn ellen… ”
 
 


Fülszöveg:

A Kordonfalon belül az élet biztonságos, kényelmes, és a tizenhét éves Meg Haley szerint már-már unalmas. A falaknál azonban felfegyverzett mechák járőröznek, kívül pedig a mindig zsákmányra éhes modok százezrei, talán milliói nyüzsögnek.

Átlagos észak-dakotai kisváros egy cseppet sem átlagos világban.

Meg ugyanúgy él, mint a kortársai: iskolába jár, barátnőzik, a szüleivel harcol, és a nagyszerű Alex Mead után vágyakozik. Aztán elég egy pillanatnyi megingás, egyetlen apró szabálysértés, és az egész élete megindul lefelé a lejtőn.

Mit akarhatnak tőle a titkosszolgálat ügynökei? Miért rejteget a nagyapja egy vadidegen nőt a kávézójában? Ki és miért támadja meg a várost? És vajon Alex tényleg rendkívüli felfedezést tett az eget uraló Fekete Szivárvánnyal kapcsolatban, vagy szokás szerint a bolondját járatja vele?

A rejtélyek egyre csak szaporodnak. A rejtélyek, amelyekre a választ csakis egy helyen lehet megtalálni:
A falakon túl!
A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő, túra/szabadtéri, víz és természet
Oldalak száma: 344
Borító: KARTONÁLT
Súly: 302 gr
ISBN: 9789633951897
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2016
Árukód: 2682840 / 1158134
Sorozat: A FEKETE SZIVÁRVÁNY


Borító: 5/4


Őszinte leszek, de engem nem a borító fogott meg legelsőnek, hanem a fülszövege. Bár igen, azt ne felejtsük el, hogy nem éppen ebben a témában szoktam olvasni, így lehet más sci-fi szeretőknek teljesen tökéletes a borító. Szépnek tényleg szép, csak ugye a boltokban nem ezek szokták a figyelmemet megfogni, de látom, hogy ezen változtatnom kell. Hisz egyre jobban veszem észre magamon, hogy vonzanak ezek a könyvek is és a magukba foglalt világ. Szóval lehet én is változok.


Személyes véleményem:

Mint már említettem kevés Sci-fi könyvem van és nem is nagyon olvastam a témában, viszont nem áll tőlem teljesen távol. Azt hiszem a Star Wars filmeket mindenki ismeri és az én ismertségem is velük kezdődött ebben a műfajban. A tényleges első részt még Dorogon láttam a mozikban, olyan 6 éves lehettem, majd a másodikat dvd-n néztem és a harmadikat már testvéreimmel és szüleimmel Budapesten a Westendben. Utána ugye ezek a Disney Star Wars filmek jöttek és bár már idősebb voltam mégis nagyon élveztem mindegyik részt. Kívülről fújom az egész történetet és vannak kedvenc szereplőim meg olyanok is, akiket legszívesebben elásnék. Így maga a műfaj nem áll tőlem távol, csak valamiért a könyvek nem azokhoz a polcokhoz vonzanak, ahol ők vannak. Így kapva kaptam az alkalmon mikor az Író felajánlotta, hogy elolvashatnám a trilógiát. Már azért is, hisz nem tudtam mit váltanak ki belőlem az ebben a műfajban írt könyvek. Megkell, hogy mondjam kellemeset csalódtam. Az első pár oldal után teljesen magába szippantott az egész elém táruló világ. Egyszerűen letehetetlen volt. Ritkán van rajtam olyan kényszer, hogy már pedig tovább kell olvasnom, itt mégis azt éreztem. Ahányszor félbe próbáltam szakítani a könyvet, egyszerűen nem ment, hisz, ahogy letettem már éreztem, hogy már pedig nekem folytatnom kell és tudnom kell, mi történik. Hihetetlen érzés volt. Most így kicsit örülök neki, hogy hétvégén kezdtem bele és nem kellett rossz szájízzel, így a szekrényre tennem. Főleg mivel elég gyenge az akaraterőm és lehet szabi lett volna a vége. :D

Magáról a könyvről:

A történet elején megismerjük Meg Hailey és Alex Meadet, akik a 24-es Erődvárosban laknak. A területet kordonfal védi, hisz a fal másik oldalán ott vannak a Modok, akik valamikor emberek voltak, de egy vírus miatt módosultak és már csak az alapszükségletüket tudják kivitelezni, de egyáltalán nem képesek emberi beszédre és normális életvitelre. A területüket felfegyverzett Meckák védik, akik a város védelmére vannak kifejlesztve. Meg olyan, mint bármelyik tini lány. Mégis különbözik mindegyikünktől. Iskolába jár, pletyizik a legjobb barátnőjével és persze szerelmes. Mégis vágyik rá, hogy lássa, mi van a falakon túl, de neki ez tilos. Itt is előjönnek a szokásos tini dolgok. Népszerűségi harc, pon-pon lányok és sztár focisták. Így pedig teljesen beletudunk felejtkezni a könyvbe, hisz átérezzük a lány problémáit. Meg viszont bármit megtenne azért, hogy ne ő legyen a „Heregnő”, ezért csatlakozik barátnőjéhez és pár iskolatársához egy különleges túrára, de vajon ez tényleg ilyen jó ötlet? A srácok a kordonfalon túli világot szeretnék látni, de vannak dolgok, amikre ők sem készültek fel. Hirtelen minden, amit hittek megváltozik, minden, amitől féltek még ijesztőbb lesz. Ő pedig senkinek sem beszélhet bizonyos dolgokról.

Mert soha, soha nem fordult még élő, hogy egy mecha megtámadott
 volna bárkit is a városokon belül. Egyszerűen nem engedte a programjuk.„

Az elején kicsit nehezen fogtam fel a túl sok információt, de már volt részem hasonló problémás könyvvel, így addig semmiképpen sem szerettem volna pár percre sem letenni, amíg ezen túl nem léptem. A történet fő mozgatórúgója egy húsz évvel ezelőtti cselekmény volt, amikor egy ismeretlen dolog csapódott a Földbe. Ekkor még nem gondolták, hogy ebből bármi baj lehet, de nagyjából egy évre rá kitört a vírus. Ami megváltoztatta sokak életét. Így jöttek létre az Erődvárosok és próbálták megmenteni azokat a túlélőket, akiket még nem fertőzött meg a vírus. Aztán eltelt húsz év és ezekkel a vírusfertőzött emberekkel történni kezdett valami. Amire senki sem számított, és amit senki sem értett. Valami elkezdődött.

Egyben az egész:

Összességében tekintve egész jó kis könyv volt. A YA részek nagyon cukik voltak és kellett egy könnyed elterelés is a történésekhez. A poszt-apokaliptikus történetrésze pedig mindent vitt. Miután túlléptem z elején egyszerűen már nem volt megállás. Kellően jól érkeztek az információk, rengeteg homályos rész volt, ami továbbra is fogva tartotta a figyelmünket és egy percre sem engedte, hogy lankadjon. A vége pedig egyszerűen kiborított, de mivel már minden része megvan így csak pár percre szomorkodtam, majd elővettem a folytatást.   Talán ez az első, amikor úgy olvasok egy sorozatot, hogy megvan mindhárom része, de irtó jó érzés. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a YA, poszt-apokaliptikus és sci-fi könyveket, hisz egy nagyon jó kis történetet hoz az író a szemünk elé.

Értékelés:


          

Ha megszeretnéd rendelni akkor a Libri oldalán letudod adni a könyvre az igényt, ha ide kattintasz!



Patti

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.