Értékelés: Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba





„Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Legfeljebb kevesebbet alszik, ezt már régóta megtanulta.”




Fülszöveg:
Te képes vagy megnyitni a szíved?
 Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá...
 Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?
 Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében...
 Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?
 Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.
 Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?
 Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt.
 Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.
 A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki ahhoz, hogy elfogadja önmagát?
 Az öt barát továbbra is egymás mellett áll, és a zenei vetélkedő következő fordulójára készülve küzdenek az álmaikért.
 Van egy pont, amikor a szerelem lehet az egyetlen megoldás.
 Kövesd a szíved dallamát!

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 382
Borító: KARTONÁLT
Súly: 440 gr
ISBN: 9789634575412
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018
Árukód: 2721555 / 1180408
Sorozat: VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK


Borító:

Egymás mellé tettem az első és a második rész borítóját és annyira jól mutatnak együtt, de tényleg. Szóval nekem egy rossz szavam se lehet rá. Ennek a résznek is tökéletesen összehozták a borítóját.

Személyes véleményem:

Ha emlékeztek még az első részről írt véleményembe, akkor abban megfogalmaztam egy nagyon aprócska kritikát vagy észrevételt (ha nem emlékeztek akkor katt IDE), na most ebben a részben ezt a lehető legjobban korrigálta Tibi. Komolyan. Minden apró kis részletre fény derült, hogy ki miért volt, olyan amilyen és miért tette, azt, amit tett. A képzeletbeli kalapom megemelem előtte. Nagyjából másfél nap alatt elolvastam. Igen tudom az értékelés pedig jóval később került ki, de megpróbálom még februárban pótolni az összes elcsúszott értékelésem, mivel olvasni több időm van így az írás helyett is olvasok, de ígérem kicsivel gyorsabban fogom hozni őket. Szóval másfél nap alatt ledaráltam a második részt és nagyon élveztem. Sírtam, nevettem, örültem és idegeskedtem. Ez így, mind lejátszódott bennem. Újra gimisnek és kollégistának éreztem magam bár nálam a koli csak az OKJ-s képzésen jött szóba, de egyből visszakerültem abba az állapotba, mint mikor ott laktam. Nagyon szerettem ezt a részt és a vége még jobban meggyőzött, hogy nem egy snassz regény. Nem ezerszázalék happy end lett a vége, mint amire mindenki számított, de így volt tökéletes.

Magáról a könyvről:

Az első rész ugye ott fejeződött be, hogy Hannáék továbbjutottak a válogatón és bekerültek a megyei döntőbe. Viszont kiderült az is, hogy az ellenfelük a megyein már Patrik és az iskolája lesz az ellenfele. Kialakult két tábor. Az egyik Patrikkal szerette volna látni Hannát, a másik tábor pedig Mátéval. Én köztudottan Máté párti voltam, valahogy mindig a „rosszfiúkhoz” vonzódtam szóval nálam ő volt a favorit.
Szóval újra itt találtuk magunkat, az új vagy talán régi barátaink között. Bekapcsolódtunk a lelki megpróbáltatásaikba és a versennyel járó izgalmakba. Újra a tinigondok voltak a legnagyobb problémák, bár egy kicsit többet is rejtett ez az egészt. Úgy éreztem, hogy igen végre egy olyan könyv, mely nem csak az egyszerű gondokat próbálja megismertetni, hanem nagyobba gondolkodik. Előveszi a melegség és a rasszizmus témáját és bár az elején nem igazán értettem miért emeli ki az etnikum rossz tulajdonságait, a második részben már mindenre választ kaptam és egyáltalán nem éreztem, hogy bármi olyan lenne a könyvbe, ami nem tökéletes, ami nem odavaló.
Ezenkívül jobban megismerjük Hannát, Dávidot, Áron, Xiara-t és Mátét. Még jobban belelátunk a lelkükbe. Dávid egy hatalmas változáson ment át a történet folyamán, ami nekem is plusz energiát adott, hogy ha változni akarok pár dologban akkor semmi sem állíthat meg. Akkor igazán akarnom kell, hisz amit akarok azt megtudom tenni. Mint ahogy Dávid is megtudta tenni, hogy változzon, hogy ne legyen szüksége egy testőrre, hogy sokkal bátrabb legyen. Öröm volt nézni az átalakulását. 

A többiek is nagyon megleptek azzal, ahogy előttünk lettek erősebbek. Előttünk váltak meg a gátlásaiktól és félelmeiktől. A legnagyobb meglepetés pedig Rajmund volt. Szerintem nem lepek meg senkit azzal, hogy az első rész alapján gyűlöltem és csak egyre unszimpatikusabb lett számomra. Viszont iszonyúan meglepett a második részben. A hegedűvel való kapcsolata pedig lenyűgözött. Folyamatosan azon járt az agyam, hogy hogyan lehet valakit ennyire utálni mégis a játéka csodálatos. A fejembe folyamatosan játszódtak a dallamok és mentek előttem a próbák, mintha egy filmet néznék. Csak nem a szememmel, hanem a képzeletemmel. Hihetetlen volt. 

Egyben az egész:

Alapjáraton én szeretem Tibi történeteit, bár tény és való, hogy nem mindenkinek ajánlom, mivel vannak az igazán elfogadásra annyira nem képes emberek. De, aki egy kicsit is nyitott az elfogadásra, arra, hogy felfogja, hogy minden ember egyenlő és egyenértékű, annak az ő könyvei tökéletes választás, hisz ez lenne a cél, hogy megértsük, amit üzenni akar nekünk. Ez egy egyszerű gimis könyv kicsit más szereplőkkel, mint ahogy megszokhattuk volna, de ettől még élvezhető és ami a legjobb, hogy rengeteget tanulunk belőle. Én alapjáraton elfogadó ember voltam, átéreztem azt, ha valakit bántottak a suliba, hisz egy voltam a sértett személyek között, de Tibi könyveitől még elfogadóbb lettem és annyira bántott, hogy egy ilyen világ jutott nekik, ahol az emberek ennyire ellenségesek a másikkal. Szóval én bátran ajánlom mindenkinek, hisz minden történetből tanulunk.



Értékelés:

                               



 
Idézetek:


„Nem kell minden harcba beleállni, de amiben ott vagy, azt told végig keményen.”


„És megélni abból, hogy a hobbiját űzi… Létezik ennél nagyobb boldogság?”


„Miért ne lehetne csak élvezni egy olyan történetet, ami szórakoztat és kiragad a hétköznapokból? Amíg Hanna olvasott, nem gondolt a versenyre, a kusza érzelmeire, a nehézségekre. Csak a regény létezett, a főhősök kapcsolata miatt izgult, és jókat nevetett a humoros beszólásokon. Ez a szórakoztató irodalom lényege, nem?”


„Beszólhatnék a bőrszínedre, de nem teszem, mert nem tehetsz róla, ahogy én sem arról, hogy meleg vagyok.”


„Mert bármennyire is vonzó dolog a győzelem, a pénz és a siker, a barátság megfizethetetlen.”


„Ez nem arról szól, hogy ki a jobb vagy a rosszabb. Nem rossz választás az, ha egy fiút szeret. Az lenne a hibás döntés, ha csak azért szeretne egy lányt, mert ez a társadalmilag elfogadott, és nem azért, mert ezt akarja.”


„Aki kitalálta, hogy egy pár szakítás után is barátságban tud maradni, az nagyon hülye. Vagy nem volt még szerelmes.”



Ha megszeretnéd rendelni a könyvet akkor:









Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo,
Patti 😊



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.