Értékelés: Ellie Midwood - A legbátrabb nő

 



„Ebben a nácik által teremtett őrületben valahogy elfelejtette, hogy nincs egyedül. Ketten vannak az egész ellenséges világgal szemben, és együtt bármit képesek túlélni.



Személyes véleményem:

Már egy ideje kiszemeltem magamnak a könyvet, hisz szeretek ebben a témában olvasni. Annyira magával tud ragadni ez a világ, hisz önmagában is szeretem a történelmi könyveket és így mintha jobban belelátnék az akkori eseményekbe. Emiatt is keltette fel a figyelmem a fülszöveg. A legbátrabb nő tényleg az akkori idők legbátrabbjairól szól, hisz, mint a könyvből is kiderül nem ő volt az egyetlen bátor hölgy, illetve férfi. Csak önmagukban nagyon kevesek voltak.

Magáról a könyvről:

A történet főszereplője Margot Rosenberg, aki akár híres színésznő is lehetett volna, ha mondjuk 15-20 évvel később születik vagy épp korábban. Tökéletes út vezetett neki odáig. Megtalálta a szerelmet és így egy csodálatos férje lett és a szeme előtt csak egy még csodálatosabb élet rajzolódott ki, majd egyszerűen fokozatosan minden elszállt. A náci Németországban fokozatosan jöttek a törvények és ez nem csak a zsidókat érintette, hanem azokat is, akik zsidó ember mellett találták meg a boldogságukat. Így Margot karrierje romba dőlt és szertefoszlottak színészetről szóló álmai. A stúdió varrónőnek felvette vagy inkább átvette, hisz még dolgozni szabadott neki, hiába volt árja. Viszont férje a táradalom szemében csak egy élősködő volt. Ott voltak a jelek, hogy lépjen le és menjen máshova új életet kezdeni. De Margot makacs ember volt és nem hitte el, hogy lehet ennél rosszabb, mikor pedig megtörtént, már késő volt elmenni. Fokozatosan jöttek a gondok. A munkanélküliség, a kitiltások, a csillag, amiért még fizetniük is kellett. Később már csak bizonyos lakásokban lakhattak és még lehetne sorolni. Margot világa a feje tetejére állt. Édesanyja elfordult tőlük és csak apjára és annak párjára számíthatott. Néha kicsit meseszerűnek tűnt. Mikor nehéz helyzetbe kerül, hirtelen jött a megoldás és tudta mit kell tenni. Máskor meg teljesen kilátástalannak tűnt az élet. Voltak nagyon kemény dolgot, mint például, hogy a zsidók nem tarthattak állatokat, mert az volt az elv, hogy inkább öljék meg őket akkor is jobb nekik, minthogy egy zsidónál legyen.

Egyben az egész:

Szörnyű még így 80 év távlatából is belegondolni, hogy ezen embereknek kellett keresztülmenniük. Egyszerűen nehéz belegondolni abba, hogy bárki megbélyegeznek olyan dolog miatt, amiről nem tehet. Közben látod a párhuzamot, ami bár nem ilyen kegyetlen, de itt is bélyegzünk meg embereket olyan dolgok miatt, amiről nem tehetnek. Bezárunk boltokat, mert azt hiszik néhányan, hogy ezzel megvédik a gyerekeket. Ha az olvasástól válik valaki valamilyenné, akkor én valószínűleg a sok pszichothrillertől, amit az utóbbi időben olvastam sorozatgyilkos lettem. :D

Szóval, ha valaki ebből a könyvből bármit is megtanul az legyen az, hogy szeressük a másik embert és ne bántsuk. Ne ítéljünk el senkit olyan dolgokért, amiről nem tehet. Margotékat elítélték férje származása miatt és azon, amin keresztülment nem kívánom a legrosszabb ellenségemnek sem. A poklok poklát élte át. Ő kitartott a szeretet ember mellett még akkor is, ha ezzel magának okozott sanyarú sorsot. Erős nő volt, hittel és egy iszonyú szerető szívvel. Egy bátor nő, akire csak felnézni lehet.

Idézetek:

„Egymásra néztek, elmosolyodtak a közös viccen, majd hirtelen ötlettől vezérelve szájon csókolták egymást az ellenség épülete előtt csak azért, hogy bebizonyítsák, a szerelem még mindig erősebb, mint a gyűlölet.

„– Látja, milyen sok gondot okoz magának a férje?
– Nem. Azt látom, hogy a kormány okoz nekünk ilyen sok gondot.

„A kevésbé szerencsések, akiket kirúgtak a lakásukból, és nem volt senki, aki befogadta volna őket, ott aludtak az utcán minden holmijukkal együtt. Éjszaka olyan lett a környék, mint valami hirtelenjében felállított menekülttábor. Csupán a ponyvából állított kis sátrak védték a hontalan embereket az időjárás viszontagságaitól.

„A meleg vízzel és az idővel való takarékosság miatt a legtöbb család együtt zuhanyozott, azok is, akiknek gyerekeik voltak. Ami bármikor máskor illetlenségnek számított volna, most ebben a párhuzamos, új világban hirtelen megszokottá vált.

„A feje fölött felhők gyülekeztek. Nem kellett felnéznie az ólomszürke égboltra, hogy tudja, vihar közeledik. Olyan vihar, amit egyikük sem fog túlélni. Sajnos erről szilárdan meg volt győződve.

„Mivel a boldog emberek nem ismerték a gyűlöletet. Ők nem hordozták azt a szívükben. A boldog emberek másokat is boldoggá akartak tenni. Megosztani a fényüket, ahogyan Anastasia is tette, meg Lisl és az a rendőr, aki becsempészte Margot kis csomagjait Jochenhez néhány órával azelőtt, és hálás, biztató szavakkal tért vissza: Azt mondja, ne aggódjon miatta. Jó egészségben van, és jó a kedve is. Azt mondja, nagyon szereti magát, és rettentően hiányzik neki. Maga meg valami liba, bármit is jelentsen ez.

Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti! 😊


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.