A függönyök mögött - Gill Thompson - Csillagokban írt sorsok


„Olvasott egy cikket egy magazinban, hogy egy nő felelős azért, hogy ne adja alább bizonyos szintnél – ez az ő háborús hozzájárulása –, bár Pamela el tudta képzelni, hogy akadhatna jobb is, amivel segíteni lehetne másoknak.”

Fülszöveg:

Valóban megtörtént, több ezer zsidó gyerek menekült el a nácik megszállta Európából a Kindertransport vonatokon Londonba. Gill Thompson új könyvét ajánljuk annak, aki olvasta és szerette Heather Morristól Az auschwitzi tetoválót, Edith Eva Egertől A döntést és Martha Hall Kellytől az Orgonalányokat.

 1939, Prága.

 A fiatal anyuka, Eva múltja sötét titkot őriz. Tudja, csakis úgy mentheti meg a náci megszállóktól a lányát, Mirjamot, ha elküldi otthonról - akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem láthatja többé. De amikor Eva koncentrációs táborba kerül, attól fél, hogy titkára fény derülhet.

 Londonban Pamela önkéntesként segít befogadó családot találni az Európából érkező zsidó gyerekeknek. Összeismerkedik egy kislánnyal, akiért végül nem jönnek, így Pamela hazaviszi magával. Csak amikor az asszony fia bevonul a légierőhöz, akkor érti meg, milyen könnyen darabokra törhet az ő világa is.

 Gill Thompson letaglózó és csodálatos, valós eseményeken alapuló történetében két egymást nem ismerő nő sorsa fonódik össze egy fájdalmasan közeli, sötét időben, amikor emberéletek megtartásához az idegenekbe vetett bizalom jelenthetett kétes reményt, és erőt leginkább a soha nem múló szeretet adhatott, azok iránt, akik a legfontosabbak számunkra.

 "Szívfacsaró történet." - Jane Corry

 "Gill Thompson csodálatos mesét mesél el nekünk az anyai szeretetről, miközben bemutatja ezt a sötét és rémséges időszakot. Csodálatos könyv. Csupa érzelem, csupa szív, csupa öröm és fájdalom." - Emma's Bookish Corner

 "Végigszáguldottam ezen a könyvön. Gombóccal a torkomban, könnyes szemmel." - Between My Lines

 "Szívbemarkoló könyv. Valós történeten alapszik, ami nem ereszt, le sem bírtam tenni. Nagyszerű." - Waggy Tales blog

Kiadó: ÁLOMGYÁR KIADÓ

Oldalak száma: 456

Borító: KEMÉNYTÁBLA

Súly: 506 gr

ISBN: 9789635700219

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2021

Árukód: 2744876 / 1197300

Fordító: Moldova Júlia


Személyes véleményem:

Aki ismer, az tudja, hogy imádom a második világháborús könyveket. Szeretek olvasni a múltról. Tudom, hogy mennyi szörnyűség volt, rengeteget olvastam és még mindig szörnyű belegondolni, hogy ezek tényleg megtörténtek. Igen tudom, hogy nagyon sokan kételkednek benne. Még nekem is fura belegondolni, hogy valaki ennyi ember halálában kételkedik, és úgy gondolja, hogy meg sem történt. A második világháború az emberiség egyik legszörnyűbb háborúja volt, főleg a zsidókkal történtek miatt és ne felejtkezzünk meg az utána történt lakosságcseréről is, ami szintén emberek halálával járt. A múltról olvasnunk kell. A jelenben tanulni belőle és jövőn változtatnunk. Ez a könyv egy másik perspektívából mutatta be nekem a dolgokat. Abból a szögből ahonnan még nem láttam. Azt gondoltam, hogy mikor Angliába kimenekítették a gyerekeket akkor a szülőknek ez mondhatni könnyű döntés volt, amin nem kell elgondolkodni. Mármint senki nem akar lemondani a gyermekéről, de ha választani kell, hogy otthon tartsa, vagy biztonságos helyre juttassa, akkor gondolom nem kérdés, hogy felteszi arra a vonatra és elküldi. Nem egyszerű döntés erre rájöttem a könyv olvasása közben. Az emberek még a sok szörnyűség után is azt gondolták, hogy nem lesz gond. Azt gondolták, hogy a munkájuk védeni fogja őket. De nem így történt. Abban az időben senki nem volt védve.

Magáról a könyvről:

A könyv két történet szálon fut. Az egyik száll a Denison család. Ők Londonban élnek és Hugh Denison a külügynél dolgozik, így viszonylag a tehetős családhoz tartoznak. Pamela, aki Hugh felesége nem szereti a tehetetlenséget és 1930-ban már érezhető volt, hogy Hitler nem olyan békés ember, mint ahogy leírják. Pamela picit félt, de Hugh megnyugtatja, hogy minden rendben lesz. Ő pedig bízott ebben.

A másik történet szál Eva Novakkal indul és vele kezdődik a könyv is, aki tehetséges zongorázó Csehszlovákiában. Viszont az egyik próba elhúzódik és, hogy ne tartson sokáig leszerette volna vágni az utat a temetőn át, de belefutott pár Hitlerjugendbe, akik közül az egyik társai bíztatására megerőszakolták. Eva többé már nem volt tiszta, így nem folytatta tanulmányait és egy év után férjhez ment. 

A történet picit előrébb ugrik.

A következő években Hitler már elég erős befolyást szerez, majd megkezdődik a háború is. Eva addigra megszüli a kislányát. Viszont egy dolgot még nem árultam el, de valószínűleg már rájöttetek. Eva zsidó származású. Így veszélyben vannak, bár a lány férje úgy gondolja, hogy őt megvédi a munkája, emiatt sem szeretné, hogy a lányát elküldjék Londonba, de Eva retteg és egy idő után egyedül dönt.

Itt vegyük figyelembe, hogy bár a nők elég sok mindent megtehettek már, de így is veszélyes dolog volt egyedül döntenie gyermekük sorsáról. Azt pedig, hogy mi történt a lányával? Legyen meglepetés számotokra.

Pamela szeretne segíteni a zsidóknak. Szeretne valamit tenni. Emiatt is történik az, hogy belép egy egyesület félébe és segíti a Csehszlovák zsidó gyermekek bejutását Angliába és segít nekik, hogy egy biztonságos, szerető családhoz jussanak, addig, míg vége nem lesz a háborúnak. Ekkor még bizakodóak, hogy maximum 1-2 év alatt vége lesz ennek az egésznek. Ezenkívül mindenki úgy tartja, hogy Anglia biztonságos és nem fenyegeti Hitler őket, de mind tudjuk, hogy Anglia is belép a háborúba. Ez pedig a segítségnyújtást is azonnal megnehezíti.

Egyben az egész:

Tudom, az ehhez hasonló könyveket mindig ajánlom nektek, de higgyétek el, hogy tényleg sok újat tud mutatni a könyv. Megismerhetjük milyen egy olyan gyermeknek lenni, akit az anyja feltett egy Angliába induló vonatra és azt is láthatjuk, hogy milyen védett személyből könnyen a deportáló listán találni magunkat. Ebben az időben percről percre változott minden. Soha nem tudhattad, hogy nem ébresztenek-e hajnalban amiatt, hogy elvigyenek. Nem volt olyan, hogy könyörület. Lehettél csecsemő, gyerek, idős vagy beteg. A sors mindenkit utolért vagy inkább Hitler keze. Nem védett meg, hogy mennyire okos vagy, nem védett meg a tehetség, ha zsidó voltál, akkor ellenség vagy és, ha ellenség vagy akkor csak egy kiirtásra váró személy vagy. Még csak embernek sem tekintették őket. Nem számítottak, csak addig, míg hasznot tudtak húzni belőlük. A történet végén szó volt arról is, hogy mi történt a túlélőkkel, hogy voltak emberek, akik úgy gondolták, hogy joguk van deportáltak házát elfoglalni és hiába jöttek vissza, többet már nem léphették át házuk küszöbét. Szörnyűségeken mentek át és szörnyűségekbe jöttek is vissza. Keresztülmentek a poklon és a pokolba is tértek vissza. Földönfutók lettek pedig biztos otthonuk volt. Én már csak annyit kérdezek, hogy mikor is kaptak ezek az emberek is igazságot?



Értékelés:




Ha megszeretnéd vásárolni:

Libri

Álomgyár

Bookline

Köszönöm, hogy benéztetek,

Xoxo, Patti 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.