Értékelés: W. Bruce Cameron - Egy kutya négy útja


„Úgy szerettem volna, hogy érezze ő is azt a boldogságot, ami engem átjárt, valahányszor egymáshoz értünk, de az emberek lényegesen összetettebb lények, mint a kutyák. Hiába szeretjük őket rajongva, viszonzásként néha csak szidást kapunk – mint például annál az esetnél amikor szétrágtam CJ szomorú cipőit.”



Cimbi jó kutya.
Miután számtalan kalandos életen át kereste küldetését, immár biztos benne, hogy végre megtalálta, és teljesíti is azt. Mégis valahányszor végignézi, ahogy a nyughatatlan Clarity újból és újból bajba kerül, Cimbi meggyőződik róla, hogy a lánynak szüksége van saját kutyára.
Amikor Cimbi újjászületik, repes az örömtől, mikor Clarity, akiből azóta érdeklődő, de problémás tini lett, magához veszi. Azonban hirtelen elválasztják őket egymástó, és a kutya kétségbeesik, vajon ezentúl ki viseli Clarity gondját?
Oldalszám: 352
Kötéstípus: kartonált (Új)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: A Dog's Journey
Fordító: Vincze Judit Andrea
ISBN: 9789633999745
Országos megjelenés: 2017.02.13
Termékkód: 7633
Személyes véleményem:

Iszonyú sokszor szemeztem a kiadó által kiadott kutyusos könyvekkel, de valahogy soha nem vitt rá a lélek, hogy leemeljem a polcról és megvegyem őket. Ne kérdezzétek miért, én magam sem tudom. Talán egy kalap alá vettem a többi hasonló témakörben írt könyvekkel, amik túlzottan nem azt a hatást keltették, mint, amit vártam. De ez a könyv más volt. Sokkal jobban élveztem, mint a többi állatos könyvet. Bármilyen fáradt is voltam munka után mindig olvastam belőle 60-70 oldalt, így jött ki, hogy 3 nap alatt a végére is értem. Amit egyáltalán nem bántam, hisz már itt van a kezemben egy másik kutyusos könyv az író által és már alig várom, hogy annak is neki kezdjek. Mint már mondtam ez volt az első könyvem az írótól, de nem az utolsó és biztos vagyok benne, hogy a többi könyvét is szeretném beszerezni. Örültem neki, hogy nem volt túlkomplikálva, nem voltak benne bonyolult szóhasználatok, hanem mivel egy kutyus szemével látjuk a dolgokat, így egyszerű volt. Azért ez nagyon nagy plusz pont, ha ez ember hulla fáradt és kikapcsolódni szeretne egy aranyos kiskönyvbe. Szóval engem megnyert magának az író és remélem az értékelés után ti is kedvet kaptok hozzá.

Borító: 5/5

Hát lehetne mást adni rá? A csillogó szemű kutyus, melynek szemében már látszik, hogy mennyi életen ment keresztül. Ezek a borítók voltak azok, amiket mindig megnéztem magamnak a boltokba és annyira cukik voltak, de valahogy nem emeltem le a polcokról, amit még mindig bánok. De, mint látjátok már én is beálltam az író táborába és remélem még sok könyvet olvashatok tőle.


Magáról a történetről:

Az elején megismerkedünk Cimbivel. Cimbi már idős kutyus és úgy gondolja végrehajtotta a küldetését. Már csak Hannaval szeretne lenni, amig le nem jár az ideje, hisz gazdája Ethan mellett már leszolgálta az idejét. Ebbe a kisidőbe pedig megismerkedik Clarityvel. A cserfes csöppséggel, aki Ethan unokája. Szegény annyi dolgot ad a kutyusnak, hogy Cimbi belátja a lánynak szüksége lesz egy kutyusra, aki vigyázz rá, de álmaiban sem gondolja, hogy ez a kutyus ő lesz. Mikor Cimbi ideje leszolgál, a sötétség után arra ébred, hogy újra kiskutyus bár most egy cuki kislány. Molly pedig várja, hogy ki lesz az új gazdija és mint ahogy előző életében is sejtette Claritynek tényleg kell egy kutyus ezzel pedig új küldetést kapott. Méghozzá, hogy vigyázzon CJ-re. A könyv címe már sugallja, hogy reinkarnációról lesz szó és én egyáltalán nem bántam. Valahol még én is reménykedem benne, hogy egyszer az én kutyusom Maci is reinkarnálóik majd és újra visszatér az életembe, de ugye ezt mi nem tudhatjuk. Nagyon tetszett, ahogy az író bemutatta, hogy milyen egy igazi gazdi-kutyus kapcsolat, hogy mennyire szüksége van az egyiknek a másikra és ez fordítva is igaz. Egyszerre több témával is foglalkozott a könyv, mind az állatok mind a felnőttek részéről.

A kisállatoknál érintettük a menhelyeket, hogy mennyire telítettek és hogy hogyan ítélik meg, hogy kinek adnak még pár napot és kinek nem. Láttuk, hogyan próbálják meg a kutyusokat az embereknek „eladni” persze ingyen és hogy mennyire fontos az ő dolguk is.
Az emberek oldaláról Clarity által érintettük a bulimiát, mely a fiatalok körében mostanában egyre gyakoribb és örülök neki, hogy az állatok könyvekben is benne van, hisz így sokkal több emberhez jut el ennek a veszélye. Mivel az… veszélyes és muszáj beszélni róla. Ha már egy ember is ezekután elgondolkodik azon, hogy amit tesz az rossz akkor már megérte.


A két oldalról pedig érzékeltük, hogy a kutyusokat kilehet képezni arra, hogy kiszimatolják a rákot. Amit én eddig bevallom őszintén, hogy nem tudtam. Mikor olvastam róla a könyvben akkor nagyon meglepődtem, de nagyon tetszett ez a dolog és remélem, hogy tényleg képeznek ki erre kutyusokat, hisz iszonyú nagy hasznát lehet ennek venni. Ahogy a könyvben is tapasztaltuk nem is egyszer.


„Hiába, néha egyszerűen lehetetlen kitalálni az emberek szándékát!”

Már említette, hogy nem volt túl bonyolult a történet. Egyszerű szóhasználattal, mely szerintem egyáltalán nem probléma. Mégiscsak a kutyusok fejében vagyunk, akik nem értenek meg bonyolult dolgokat és én ennek ítéltem meg azt is, hogy nem voltak bonyolultak az emberek közötti párbeszédek sem. A kutyusok nagyrészt, ha nem értik mi történik körülöttünk a hangulatunkból, érzéseinkből próbálják meg kitalálni mi történik. Persze, ha megtanítasz nekik dolgokat akkor azokat is megjegyzik és későbbiekben tudják hasznosítani. Mivel a mondatok egyszerűbbek és úgy gondolom, hogy gyerekek is nyugodtan olvashatják. Hisz megértik és nem hiszem, hogy nagy trauma érné őket, de ezt a szülőknek kell eldönteniük, hogy felolvassák-e nekik vagy sem.

Egyben az egész:

Összességében tekintve ez egy nagyon aranyos kis cuki történet, melyben néhol elgondolkodtató részek voltak. Nem mondom, hogy nem volt néha könny a szememben, hisz sokszor sírtam, de egy percet sem bántam meg amit a könyv olvasásával töltöttem. A mai napon pedig megtudtam, hogy film is készült belőle, amit már most eldöntöttem, hogy mindenképpen megszeretnék nézni. Szóval, aki szereti az állatos történeteket és nem ijed meg az egyszerűbb mondatoktól, akkor annak bátran ajánlom. 
Csatolok nektek egy előzetest is a filmről, ami készült a könyből, bár vannak hozzá bizonyos fenntartásaim, de nembaj,

Itt tudjátok megnézni szinkronosan az előzetest 👀💕




Kedvenc idézetek:



„– Mindig hittél bennem, CJ. Megmentetted az életemet.
– Nem, te mentetted meg a saját életedet. Emlékszel, mit hallottál mindig a terápián – helyetted senki sem teheti meg.”

„Az én CJ-m. Megtanította nekem, hogy jó dolog Ethanen kívül másokat is szeretni, felnyitotta a szemem arra, hogy életeim során sok embert szerettem, és végső soron az volt a küldetésem, hogy az embereket szolgáljam és szeressem. Létezésem középpontjában mindig is az ő jelenléte állt, és az tett képessé arra, hogy most segíteni tudjak itt, ezeknek az embereknek, akik az ágyaikban fekszenek, legyőzni félelmüket az elmúlástól, és megtalálni a belső békét és megnyugvást.”

„Én akarom megválasztani, mikor távozom az élők sorából. Nekem nem kell egy mesterségesen megnyújtott életút – az már rég nem minőségi élet, hanem vegetálás.”

„Nagy bizonyossággal meg lehet állapítani, hogy ha egy kutya szereti a gazdáját, akkor az csakis jó ember lehet.”

„Szükséged van valakire, aki hisz benned. Én hiszek benned CJ. Mindig is hittem -mondta Trent.”

„Összegömbölyödve leheveredtem a törülközőre. Hiányzott CJ. Szívtépő ugatást, vonítást és üvöltözést hallottam mindenfelől.
Egy idő után akaratlanul is csatlakoztam hozzájuk.”



 Köszönöm, hogy itt jártál.
Xoxo, Patti 👀💓

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.