Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték




Fülszöveg:
Az embereknek tudniuk kell rólunk. Azokról a lányokról, akik a fájdalmukat a testükre írják.

A 17 éves Charlie Davist a Creeley pszichiátriai intézetben kezelik sikertelen öngyilkossági kísérlete után. Eddigi élete csupa szomorúság, tragédia és mellőzöttség volt: édesapja halála után elmenekült otthonról bántalmazó anyja elől. Pénz és barátok nélkül élt az utcán, megtapasztalta a teljes kiszolgáltatottságot, az éhezést és a fizikai fájdalmat.

A klinikán hozzá hasonló, önbántalmazó lányok társaságában van. Casper doktornő segítségével megindulhatna a gyógyulás útján, de anyagi helyzete nem engedi, hogy ott maradjon. Munkát és lakást talál, ám egyenlőtlen kapcsolatba keveredik a drogos, alkoholista, "majdnem híres" zenésszel, Riley-val, aki kihasználja őt, és nem engedi kiszabadulni az ördögi körből.

Charlie-nak azonban - szinte tudtán kívül - új barátai és támogatói lesznek, akik visszarántják a szakadék széléről, és erőt kap tőlük ahhoz, hogy hátat fordítson a kilátástalan, veszélyes kapcsolatnak.

Nem könnyű olvasmány. Nemegyszer megríkatja az olvasót, de reményt is ad.

"Nyugtalanító, gyönyörű és megkerülhetetlen könyv, ami még sokáig veled marad azután is, hogy az utolsó oldalt elolvastad." Nicola Yoon, a New York Times-bestseller Minden, minden c. regény szerzője

"Melegen ajánlom ezt a regényt azoknak a tizenéveseknek, akik inspirációt keresnek vagy reményre szorulnak látszólag kilátástalan helyzetekben. Vedd a kezedbe a Lány, darabokbant, és kövesd Charlie-t, miközben szerelmes lesz, megismeri önmagát, és megtanul szakítani a múlttal." - Joshua Flores, GERMmagazine





Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.


Oldalak száma: 448


Borító: KARTONÁLT
Súly: 452 gr
ISBN: 9789634571674
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018
Árukód: 2713930 / 1174133
Sorozat: VÖRÖS PÖTTYÖS KÖNYVEK
Fordító: Tóth Enikő Mária

Borító:5/5

Nekem amúgy semmi bajom nincs a borítóval. De tényleg. Persze nem olyan figyelemfelkeltő, mint amelyiket már csak a borítója végett is levenném a polcról, de amilyen történetet magába foglal teljesen jó ez a letisztultabb forma.  Viszont, ha valakinek ezen a letisztultságon is megakad a szeme, akkor a cím és a fülszöveg után biztos, hogy nem fogja utána otthagyni a könyvet. Szóval nálam megvan ez a párhuzam. Semmiből nincs túl sok. Az erős tartalom tökéletes egyensúlyban van a letisztult formájú borítóval.

Így pedig egy szó, mint száz és imádom és, ha én imádom, akkor ti biztos nem fogtok csalódni benne. Ebben teljesen biztos vagyok.


Személyes véleményem:

Mindig el akartam olvasni, amióta megjelent magyarul és miután ezt a könyvet választottuk ki első kis csoportos értékelésünkre, így úgy gondoltam: Ez az eljött az időm. Majd vártam, vártam és vártam egészen addig, míg már nem tudtam tovább várni. Felkeltett a könyv az érdeklődésemet és, ha egyszer valami felkelti az érdeklődésem, akkor addig nem nyugszom, míg el nem olvasom. Itt is ez lett. Tudtam, hogy el kell olvasnom, de még nem volt időpontunk, hogy mikor kezdünk. Így pedig nem kezdhettem, majd megenyhültem magamon mikor migrénes fejfájásom volt és megvettem. Ugye milyen vicces? Nem veszed meg, mert tudod, hogy nagyobb lesz a kisértés az olvasásra…majd egy idő után már nem bírod, tovább megveszed és elolvasod azonnal… Na itt ez nem így lett. Nem tudtam vele gyorsan haladni, így mindig akkor olvastam mikor metrón voltam és fokozatosan emésztettem meg a dolgokat vagy csak próbáltam. Ez pedig azzal járt, hogy néha tovább mentem a kívánt megállónál. De sebaj, ez legyen a legnagyobb bajom.

Viszont továbbra sem vagyok benne biztos, hogy teljesen megemésztettem a könyvet, hisz maga az egész könyv egy elég nehéz és durva dolgot visz kegyetlenül őszintén a szemünk elé. Pedig már lassan egy hete befejeztem és még mindig sok hatása alatt vagyok. Ez pedig biztos jelent valamit. Legalábbis szerintem. De hagyom, hogy titeket is elvarázsoljon vagy elborzasszon.


Magáról a könyvről:


Már a nyitása is erős. Mármint engem mindig nagyon megérintenek azok a dolgok ahol kórház, elmegyógyintézet, pszichiátria van, és nem tudom, hogy azért, mert amúgy se szeretem az ilyen helyeket vagy pedig azért, mert ennyire szomorúan és fájdalommal gondolok az ilyen helyekre. De remélem, ezzel nem csak én vagyok így, ha pedig mégis akkor viszont különcködöm még egy kicsit. :D

Charlie Davis (amúgy valamelyik nap mikor olvastam közben pont Gyilkos elméket néztem és az egyik áldozat neve Charlotte Davis volt szóval én ezt egy jelnek tekintettem, hogy a főszereplő egy nehéz sorsú lány és ennyire egyezik a halott lánnyal.) egy tizenhét éves lány, aki már nagyon sok mindenen keresztülment. Sokkal több dolgon, mint azt a legtöbb ember gondolná. Charlotte életébe akkor csöppenünk bele mikor az első öngyilkossági kísérlete után a Creeley központba kerül. Ott megismerünk felületesen rajta kívül még több leányzót, akik ugyan ezeken mennek keresztül.

Engem ez a téma mindig is nagyon érdekelt, mármint mikor beszélgettem erről valakivel mindig azt hallgattam, hogy ez csak menekülés és a gyenge emberek csinálják. De, ha jobban belegondolok, szerintem ez pont fordítva van. Ezek az emberek rettentő erősek és vannak terhek, amiket már nem bírnak el. Ezt pedig ezekkel az öngyilkossági módszerekkel próbálják enyhíteni. Több-kevesebb sikerrel.

Charlie életéről nem sokat tudunk meg az elején. Csak porhintéseket kapunk, a felszínt, aztán ahogy megyünk, előre a történetben picit többet mutat, de akkor sem mindent. Mintha nem akarna az olvasónak nagyobb fájdalmat okozni, mint amennyit eddig okozott. Viszont nem tudom eldönteni, hogy az a legrosszabb, amit magával tesz vagy, amit mi emberek teszünk velük. Hisz nem csak abba kapunk betekintést, hogy ő/ők min mennek keresztül és ezt mivel próbálták egyensúlyozni, mivel próbálták enyhíteni a fájdalmaikat, hanem abba is, hogy mi történik, akkor mikor ők kikerülnek ezekből az Inezetekből. Onnan ahonnan segítséget, fedelet, támogatást és segítséget kapnak.

Charlie is kikerült, de nem igazán lett jobban tőle. Ő védve és biztonságban érezte ott magát. Ugye mennyire mást, mint te? Te hazamész a szülői házba, ahol gondoskodnak rólad és védenek mindentől. Ő neki viszont egyáltalán nincs hova hazamennie. Szóval ott áll egy tizenhétéves lány ténylegesen a nagyvilágban és az édesanyja, akinek szeretnie kéne, akinek vigyáznia kellene rá és támogatni semmit nem tesz. Odaadja neki azt a pénzt, amit Charlie az egyik barátnőjével gyűjtött még nagyon régen össze és ennyi. Ez a nagy szülői támogatás. Ugye milyen más az ő élete, mint a tiéd? 



Charlienak segít az egyik barátja. Lakhat nála egy ideig, de rá kell jönnie, hogy az emberek még jobban máshogy néznek rá. Megtapasztalja az emberek ítélkezését, hogyha meglátják a vagdosások nyomait, akkor szörnyülködve elutasítják. Most gondoljatok bele. Ezek az emberek, akiket az élet már többször megdobált, elásott és felnyársalt segítséget kaptak egy központban, majd mikor már úgy gondolják, hogy van, elég erejük vagy éppen elfogy a betegbiztosítása és kikerülnek a biztonságos helyről. Ezek az emberek még reménykednek. Optimisták, hogy talpra tudnak állni és van még esély. Reménykednek pedig már rengeteget csalódtak. Ezek az emberek azok, akikbe belerúgsz pedig az élet már párszor eltaposta. Most nem biztos, hogy te, de rengetegen.
Ami számomra elég szomorú. Őket kéne segítenünk és támogatnunk, hogy lássák a fényt a világban. Szóval Charlienak sok mindennek meg kell küzdenie annak ellenére is, hogy munkát talált és azt hiszi, hogy már minden rendben lesz, mégis kap mellé pofonokat. Számomra nagyon nehezen olvasható volt ez a könyv. Mármint sokszor meg kellett állnom benne, ezért is volt jó, hogy nagyrészt csak a metrón olvastam. Nem zokogtam rajta, de néha megeresztettem egy-két könnycseppet és nem érdekel, hogy ki látta. Én kötelező olvasmánnyá tenném, hisz tényleg olyan könyv és olyan életeket dolgoz fel, amit az embereknek szükséges belülről is látniuk már amennyire tudják.

Viszont azért megjelenik a szőke herceg, aki nem szőke és nem is herceg és méghozzá nem is tesz semmit érte. Mármint egy ideig mellette van, de mindketten romboló életet élnek és ez nem jó a lány gyógyulásához. De mégis történik valami, ami egy idő után megváltozik, hogy jó vagy egy még rosszabb irányba… Hát segítek.. Nagyon meg fogjátok könnyezni. A szerelem, amire azt hittem, hogy rá támogatásként fog hatni csak nagyobb kárt tett benne. De, hogy mi lesz még ezekután azt csak akkor tudjátok meg, ha elolvassátok. :)

A második értékelés is kikerült Anna jó voltából, ha van kedvetek nézzetek be hozzá is: Lap Lap után :) <3

Hoztam nektek egy meglepetés videót is hozzá, de kitettem az facebook oldalra is remélem azért tetszik majd nektek. Első ilyen próbálkozásom szóval ne harapjátok le a fejem. 



Most pedig jön egy meglepetés.


Mivel engem ez a könyv rettentően megérintett és tényleg nagyon ajánlom mindenkinek így nyereményjátékot hirdetek. Eredetileg augusztus 11.-én zárnám le, mivel akkor van a szülinapom, de sajnos csapatépítőn leszek így kicsit később fogom tudni és remélem nagyon sokan fogtok velem játszani.
a Rafflecopter giveaway

Köszönöm, hogy itt jártatok: XOXO, Pattie :)

Megjegyzések

  1. Elrontottam a szép, kerek, 150-es olvasói számodat, muhhahha :D
    Köszi a lehetőséget :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak örülök ha elrontják. Nagyon szépen köszönöm hogy részt veszel a játékban :) és jövő hónapban még több játék lesz mivel egy éves lesz a blog :) szóval mindenkinek van nagyon sok nyerési esélye :) sok szerencsét kívánok :)

      Törlés
  2. Köszönöm a lehetőséget. Ugye csak annyi a teendő, hogy rendszeres olvasód vagyok? Nagyon szeretném megynyerni ezt a könyvet, amióta megjelent, vágyom rá. Ha esetleg én nyerek... kérlek üzennél tothlivia2004@gamil.com -on? Köszönöm szépen és előre ia nagyon-nagyon boldog, önfeledt születésnapot kívánok neked! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. :) és három darab oldal meglátogatása facebookon (lap lap után, addicte to the books, és a valóságon túl) :)

      Törlés
  3. Szia!
    Köszönöm a lehetőséget! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia, köszönöm a lehetőséget! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen a lehetőséget! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.