Értékelés: Szurovecz Kitti - A kisemmizett angyal






„Ez a lány egy kisemmizett angyal. És ki veszi észre, hogy mennyire értékes? Hogy mennyi szeretet van a szívében? Megmentett engem. Most rajtam a sor, hogy megmentsem őt.”




Fülszöveg:

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül. 
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?




Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 328 oldal
Megjelenés: 2018. szeptember 27.
Méret: 204 mm x 136 mm x 28 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632938202



Egyszerűen letehetetlen volt. Röpke 7 óra alatt fejeztem be és még mindig a hatása alatt vagyok. Egyszerűen nem tudom még mindig megemészteni. Amennyire imádtam a történetet ugyanannyira borzadtam el is, hogy ilyenek megtörténhetnek és alig tudnak ellenük bármit is tenni. Hihetetlen, hogy az embereknek csak azért, hogy egy kis ételhez jussanak, kikkel kell együtt dolgozniuk, kiket, hogyan kell kiszolgálniuk és hogy az emberrablás már mennyire megszokott dolog. Az írónő könyveit rettenetesen imádom. Mindig megtud ragadni olyan témát, amiről beszélni kell. Ilyen volt pl.  A sokszívű is  és mikor megláttam, hogy új könyve lesz, már akkor tudtam, hogy nem fogok csalódni. Holott még azt sem tudtam miről fog szólni. De mint nagyon sokszor most is igazam lett. A kisemmizett angyal egy elég erős történetet dolgoz fel, amiről beszélnünk kell. Amit nem szabadna az asztal alá söpörni és tenni kellene. Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, hisz bárki lehet Panna vagy épp Mia.

Egyszerűen elolvastatnám minden férfival és nővel. Talán mindenkinek ismerős az mikor sötétedés után megy valahova és egyszerűen ott motoszkál a fejében a kismanó és egyszerűen úgy érzi nincs biztonságban. Én a mai napig utálok sötétedés után mászkálni, főleg, ha egyedül vagyok. Alapjáraton is kissé félősebb fajtába tartozok, hisz túl sok rossz dolog történik a világban. Az pedig egyáltalán nem segít rajtunk, hogy nők vagyunk. Hisz mi vagyunk a "gyengébb" nem. Az akit ki lehet használni. Az akiből pénz lehet csinálni, akit meglehet félemlíteni és használni lehet. Most ez lehet durván hangzik, de a legtöbb történetben nem a pasikkal történik a rengeteg szörnyűség, hanem a nőkkel. Ezen pedig remélem egyszer változtatnak. Mármint úgy, hogy ne történhessen senkivel sem hasonló dolog.



Borító: 5/5


Iszonyúan megtetszett a borítója. Tökéletes számomra a történethez és keresve sem találhattak volna ki hozzá jobban. A színeit pedig imádom. Ez a szürke nálam tökéletes jelentéssel bír. Hisz az emberek mindenre azt hiszik, hogy csak fekete vagy fehér, de ha mélyebbre látunk akkor több van alatta, mint gondolnánk.



Magáról a történetről:

Történetünk mint ahogy már említettem most is egy hatalmas dolgot karol fel, méghozzá a hazai prostitúció világába nyújt betekintést. Történetünk két főszereplője a 16 éves Panna és a 17 éves Mia. A két leányzó teljesen különbözik egymástól és mégis egy helyre kerültek. Az életkörülményeik is teljesen ellentétesek. Mely megmutatja, hogy nem számít hol élsz, mennyi pénzed van és mennyire védenek és féltenek. Vannak emberek, akik akkor is megtalálják azt a kis lyukat, hogy megszerezzenek maguknak. Pannának mindene megvan mégis belekeveredett ebbe az egészbe, holott egyetlen bűne csak annyi volt, hogy rosszkor volt rossz helyen. Ugye milyen egyszerű kikötni itt? Mia szegény családból származott és ez volt az egyetlen lehetősége, hogy ennivalót tehessen testvérei elé. Nem egy új iPhonet akart vagy okos TV-t csak ételt. Ugye mennyire egyszerű itt kikötni? Az ő történetüket olvashatjuk 300 oldalon keresztül, váltott szemszögből. Az olvasó betekintést nyer két teljesen más mentalitású ember fejébe, hogy az eltérések ellenére, a rossz körülmények mellett mégis emberek tudtak maradni és segíteni tudták egymást.


A történet rengeteg szálat képvisel, hisz nemcsak a prostitúcióba nyerünk betekintést, hanem az államilag gondozott gyerekek életébe is. Hisz hallani onnan rossz dolgokat, de közelről még nem láthattuk, hogy vajon mi zajlik a falakon túl. Ezenfelül láthatjuk, hogy mit vált ki egy gyerekből, ha hirtelen szeretett családja darabokra hullik. Ebbe mondjuk nekem is van betekintésem, hisz az én szüleim is elváltak és semmivel sem voltam idősebb, mint a könyvben Niki. A szegénységről pedig mindenki hallott már, mégsem hiszem, hogy belegondolt-e volna valaki, hogy mekkora lélektani hatása van ennek. Az emberek elfogadják, mint jelenség, de alig van pár ember, aki belegondol, hogy vajon milyen lehet annak, aki nem tudja másnap mit ad enni gyermekének. Rengeteg mindent olvashatunk és iszonyú sokszínű. Egyszerűen ok-okozati következményeket vezet végig és még mindig nem tudom elhinni, hogy ezek a lányok mekkora erővel rendelkeznek. Hisz lehet, hogy az amit tesznek nem jó és árt nekik vagy épp önként mennek bele, de rettentő sok energiát elvesz. Folyamatosan lelki nehézséget jelent nekik elviselni a helyzetüket.





Folyamatosan próbáltam a szálakat megfejteni, hisz rengeteg hasonló témában lévő filmet nézek. De egyszerűen mégis alig tudtam a szálakat követni. A megfejtéshez pedig rettentő messze jártam. Most lehet morbidnak hangzik, de rettentő érdekes történet volt, ahhoz képest, hogy milyen szörnyűséget mutat be. Együtt izgultam, együtt sírtam és együtt reménykedtem a leányzókkal. Volt mikor értetlenkedtem és volt mikor megfojtottam volna őket mégis örülök, hogy olyanok voltak, amilyenek. Egy idő után mindkettő karakter a szívemhez nőtt és reménykedtem benne, hogy jó lesz a végkifejlet. Folyamatosan fenntartotta az érdeklődésem, egy percre sem engedte el ezt az idegtépő állapotot. Az pedig, hogy nem tudtam rájönni, hogy mi lesz a végén még jobban felcsigázott.

Egyben az egész:

Egy hihetetlenül jól megírt történetet kapunk a kezünk közé. Nem mondanám könnyű olvasmánynak, de mégis megéri elolvasni. Iszonyú sok munka kellett ahhoz, hogy ennyire precízen szemünk elé tárja az írónő. Az pedig, hogy ennyire komoly és mellette szörnyű dolgot tár fel még jobban nehezítette a munkát. Hisz ahhoz, hogy rendesen rá lásson és megértse rengeteg embert megkellett szólaltatnia és ahogy Panna sem szeretett vagyis inkább nem tudott erről beszélni, így azoknak az embereknek is gondolom nehezebben ment. Ilyen téren pedig nagyon szeretem az írónő munkásságát. Minden történetében 110 %-ot ad bele. Ami rengeteg időt felemészt és persze energiát. Komoly témát boncolgatunk és remélem nagyon sokan kezükbe veszik. Hisz hiába hallunk valamiről, soha nem tudhatjuk, hogy milyen lehet valójában. Ezek a történetek pedig mélyebb betekintést nyújtanak számunkra. Én köszönöm az írónőket, hogy mindig komoly témákat boncolgat és kertelés nélkül tálalja elénk.


Kedvenc karakterek:
Bármennyire is nehezemre esett megkedvelnem Pankát és Miát a végére a szívemhez nőttek.

Panna: A gazdag, nagyvárosi lány, akinek úgy tűnik semmi problémája nincs mégis teljesen el van keseredve. A probléma lehet, hogy így belegondolva kicsi nála, aki eddig rózsaszín burokban él viszont eget rengető. Az elején kis naiv, hiszékeny kislányból a végére már egy erős, kitartó és bátor leányzót kapunk.

Mia: Bár őt addig nem sajnáltam, amíg nem tudtam, hogy miért vállalta önként ezt az egészet és ebből kifolyólag elég hamar ítélkeztem, amit most már bánok. Mégis elsőnek csak sajnálatra jutottam nála. Nem tudtam mi lenne a jó reakció, de rettentően sajnáltam, hogy ezen ezért kell végig mennie, mert éhes és éhesek a testvérei is és jelenleg semmi esély, hogy valaha is jobb lesz számára. Nem értettem mindent, de utána teljesen értettem, hogy miért mondja azt, hogy jobb itt neki, mint otthon.
Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti. 💕👀

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.