Értékelés: Bencze Blanka - Pulcsiban alszom




(…) igazságtalan minden, de be kell látnom, hogy így teljes az élet. Vannak dolgok, amik elmúlnak, megváltoznak, vagy borzalmasan alakulnak, de nekünk csak egy feladatunk van, hogy miután megtörtént, a legjobbat hozzuk ki belőle és magunkból.


Fülszöveg:
Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik.
Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad - Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre jó felé.
Oldalak száma: 303
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 350 gr
ISBN: 9789634034759
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2018
Árukód: 2712795 / 1173217



Már a megjelenésekor is felfigyeltem a könyvre csak egyszerűen pénzszűkében nem igazán volt lehetőségem elolvasni. Azért még mindig nehéz elhinni, hogy ez egy 19 éves lány első könyve. Tényleg lenyűgöző. Itt talán már mondhatjuk, hogy van aki írónak születik és ez Blanka esetében igaz is. Tényleg gratulálok neki, hogy ennyire fiatalon már van egy ténylegesen megjelent könyve és remélem még nagyon sok lesz. Hisz tehetséges és fiatalként a fiatalokhoz szól. Rengeteg problémájuk van a fiataloknak még akkor is, ha a felnőttek nem ismerik el és nagyon jó lenne, ha ez a könyv rengeteg fiatalhoz eljutna és persze a szüleikhez is.


Borító:


Számomra tökéletesen megnyerő. A címe mindent  visz. Mikor először megláttam a borítót és a címe már akkor tudtam, hogy nekem erre szükségem van. Egyszerűen tudtam, hogy egy rendkívüli könyvet tartok majd a kezembe, ha megveszem. Nem egy túl csicsázott borítóról van szó. Egy egyszerű lány, kinek rengeteg problémája van. A pulcsi és a mérleg pedig tovább fokozza a dolgot. A cím már maga figyelem felkeltőbb, hisz ki ne lenne egy ilyen cím után kíváncsi arra, hogy vajon miről szól a könyv?
Személyes véleményem:


Mivel sokáig  csak forgattam a boltok polcain így tudtam, hogy egy lányról szól, aki egy csúnya szakítás után már elvesztette mindenbe a hitét és csak egy dolog érdekelte, hogy minél vékonyabb legyen. Bár engem ezek a gondok nem érintettek ebben a korban, hisz hiába ettem bármit nem híztam (ez még nem jelenti, hogy nem kaptam bántásokat), de akkor is áttudom élni, hogy mennyire lehet rossz. Én mondjuk hízni akartam volna abban az időben, most pedig, hogy hízok fogyni. Ez egy örökös körforgás, de az anorexiáról annyi sok rosszat hallani, annyi fiatal esik áldozatául és alig van beszélve velük erről a dologról. Soha ne másoknak próbáljunk megfelelni, hanem magunknak. Hisz ha más nem azért szeret, akik vagyunk akkor azért az emberért nem kár. De persze a fiatalok mindent sokkal erősebben, sokkal nagyobb szívvel élnek meg, így ezekre a szavakra nem biztos, hogy hallgatnak.


Magáról a történetről:

Nem olyan nehéz főleg a fülszöveg elolvasása után kitalálni, hogy a regény fő témája az anorexia. Nem tudom, hogy Blankának mennyire vannak személyes tapasztalatai ezzel kapcsolatban, de nagyon élethűen tudta  ábrázolni. Azt már említette, hogy rengeteg fiatal küzd ezzel a betegséggel és bár már mindenki ismeri a fogalmat, tudják, hogy mivel jár mégsem tudták eddig megállítani az anorexia terjedését. Egyre több fiatal esik ennek áldozatául és mennek tönkre életek. Én sem tudnám hirtelen mit tennék akkor, ha kiderülne, ha valaki a közelemben anorexiás és remélem nem is kell megtudnom. A  testképzavar már körülbelül egy elfogadott dolog. Alig van olyan ember, aki teljesen meg van magával elégedve. De a túlzott diéták soha nem vezetnek jó dologhoz, viszont le a kalappal málna előtt, hogy amilyen fiatal ahhoz képest különböző ételeket nagyon jól összehozott. Már gondolkodtam rajta, hogy jegyzetelnem kéne. :D
Málna tizenhat éves gimnazista lány, aki épp túl van az első szerelmen és persze az első szakításon vagy csalódáson is. A barátját és legjobb barátnőjét nem igazán így találja ahogy kéne és ebből következik, hogy egyáltalán nincs ki, akivel ezt az egészet ki tudná beszélni. Nem tudja feldolgozni a dolgokat. Úgy érzi az egész az ő hibája, hisz Lili sportos és vékony, ezért ő is ez szeretne lenni...legalábbis vékony.

"Számomra a szépség egyenlő a vékonysággal (...)"

Málna teljesen megváltozik, az eddig jól tanuló, osztályelső lányból egy összetört, bukásra álló lány lesz. Az evési szokásai viszont teljesen megváltoznak. Egyszerűen alig visz be valamit a szervezetébe és legjobb barátjává a mérlege válik. Egyre kisebb számú lesz a mérete, amiket az oversize ruhákkal rejt el, hogy ne legyen olyan feltűnő. Az oversize ruhák mellett még azt is megkell említeni, hogy mivel az anorexia miatt egyre fázósabb lesz, egyre több ruhát kell magára is vennie. Ezenkívül az állandó éhségérzet, hajhullás, ingerlékenység és fáradékonyság. Ezekkel mind egyedül kellett nap, mint nap megküzdenie. Mi pedig napról-napra olvassuk ahogy Málna kínozza magát. Erre a felnőttek csak legyintenének, hisz ez csak egy kapcsolat. Majd fájni fog jobban is. Egyszer minden elmúlik. Mondanák a sablon szövegeikkel, de soha ne felejtsük el, hogy a fiatalok tapasztalatlanok, mindent sokkal intenzívebben élnek át, mint egy felnőtt. Hisz tudom én is törtem már össze és már annyitól elájultam, hogy láttam, hogy fent van, de nem köszöntött fel szülinapomon. Csak egy ilyen reakció kellett és tiz perc múlva már össze is estem a bolt közepén. Nem akartam, de az érzéseket sokkal erősebben élik meg ebben a korban a fiatalok.

Szóval ez tényleg egy olyan dolog, amivel foglalkozni kellene. Nekünk felnőtteknek és nem csak egy divat dolognak tekinteni. Csak szánjon napi fél órát mindenki a gyermekére, de ne felszínesen, hanem abba a fél órában tényleg rá figyeljen és már sokkal jobb lenne minden. Málnának a szülei annyira munkamániásak voltak, hogy hiába próbálta felkelteni a figyelmet, egyszerűen reménytelen volt. Pedig annyi jele, annyi kitörése volt, hogy én már arra gondoltam, hogy a szülei vakok. De nem csak nem érdekli őket a saját gyerekük ennyire.


Szereplők:

Málna: Hát mivel elég sokat írtam róla így nagyon már nem szeretnék. Én magát a szereplőt szerettem. Eltudtam képzelni, hogy mit élhet át és tudtam mennyire rossz neki ez az egész. Teljesen megértettem, hogy egyáltalán nem tudja kivel beszélheti meg a dolgokat és talán, ha már akkor lett volna mellette valaki, akkor nem jutott volna ilyen mélyre. Mert hidd el, ha már egy ember segít és biztonságot nyújt, védelmet. Már az elég, hogy minden újra  rendben legyen.

Belián: Nekem kimondottan irritáló volt. Alapjárton azért utáltam, amit tett utána pedig azért, hogy hagyta szenvedni Málnát, akit elvileg a legjobban szeret. Egyszerűen,ha egy nő nem kezdeményez újra élőben beszélgetést akkor füle-farkát se mozgatja. Ez annyira felidegesített benne, hogy konkrétan lekellett tennem pár percre nehogy valami olyat tegyek, amit utána megbánok. Továbbra is utáltam.


Áron: Nekem már az elején is szimpatikus volt és minél többször kerültünk vele baráti kapcsolatban annál érdekesebb volt ez a srác. Számomra öröm volt, hogy ennyire törődött Málnával, hisz az egyik tanárján kívül csak ő volt az aki érdeklődött és segíteni próbált neki. Szóval nálam teljesen rendben volt és bár minden lánynak lenne egy ilyen barátja.









Köszönöm, hogy benéztetek,
Xoxo, Patti. 😊💕







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.