Értékelés: Benyák Zoltán - Requiem





„A valóságban a szörnyek nem tágítanak.



Fülszöveg:

Létezik egy eldugott, paradicsomi sziget, rajta egy festői szépségű város. Paradiso különleges hely: csak egyetlen híd köti össze a világgal, így békéjét már hosszú ideje nem zavarta meg semmi.

Most azonban egyre több különös jelenség borzolja az ott lakók kedélyét. Az álmos kisváros csendjét négy vad motoros veri fel, miközben rejtélyes alakok formálják a sziget sorsát: az éj leple alatt nyomozó, pestisálarcos Doktor, egy misztikus képességekkel megáldott, fiatal nő és egy vén boszorkány, aki bizarr praktikáival igyekszik megmenteni egy bajba jutott lány életét. A rejtélyes bűncselekmények hálójában pedig hétköznapi emberek vergődnek, mit sem sejtve a közelgő végzetről.

1999-et írunk, küszöbön az új évezred. De Paradiso vajon készen áll rá?

Benyák Zoltán története az ezredforduló nagy eposza. Élő, lélegző szereplők és páratlan események krónikája, titkok, szövevényes kapcsolatok útvesztője bontakozik ki a szemünk előtt, pedig még épp csak megkezdtük a hosszú utazást.

Kiadó: Fumax Kft.

Kiadás éve: 2023

Nyelv: Magyar

Oldalak száma: 264

Borító: Puhatáblás, ragasztókötött

Súly: 312gr

Sorozat: Requiem

ISBN: 9789634703068

Árúkód: 2771594/1216889


Személyes véleményem:

Alapjáraton én rengeteget gondolkoztam a könyvön, mielőtt úgy döntöttem, hogy elválalom az olvasását. Nem olvastam még az írótól, de sokszor nekem elég, ha azt látom egyhelyen, hogy magyar író és Fantasy, sokszor ez a kettő számomra a halál kategória. Valahogy sok magyar író szeret Fantasyt írni, de ritka, mint a fehér holló, ha tényleg jó. Igen vannak kivételek, én is találkoztam ilyennel, de ezek voltak kisszámba. Viszont szerettem volna adni neki egy esélyt. Valami húzott a könyv felé, így végül úgy döntöttem, hogy próba szerencse.

Végül kiderült, hogy a legjobb döntést hoztam. Bár nem mondanám teljesen fantasynak, mégis voltak benne ilyen elemek, de roppant jól volt megírva a történet.

Magáról a könyvről:

A történet egyszerre többszálon fut. Az elején kellett egy kis idő míg hozzászoktam és ráállt az agyam, hogy elkülönítsem a kis részeket, de ahogy megszoktam egyszerűen faltam a sorokat. Meglettek a kedvenc karaktereim, akikről alig vártam, hogy olvashassak és megvoltak azok is, akiket az elején érdektelennek gondoltam, de végül a szívemhez nőttek. Az író zseniálisan szőte a szálakat és már olvasás nélkül is tudtam, hogy kivel kapcsolatosan jön az újabb fejezet a szuper kis rajzok miatt. Ettől még jobban megkedveltem a könyvet.

A történet egy eldugott, csoda helyen játszódik az évezredváltás idején Paradiseoban. A környék nyugodt, viszont egy nap minden megváltozik. Motorosok járják az utcákat, bankrablás történik és közben egy képet is ellopnak.

A rendőrség az egyik ott élő motorost csukja le a rablás miatt, közben egy másik ügyben a Doktor nyomoz és érdekes dolgok derülnek ki a település boszorkányáról is, akihez odaköltözik egy lány, aki az apja elől menekült el. Rengeteg mindent dolgoz fel a könyv, így mindenki megtalálja a maga számára kedvenc karaktereket. Vannak boszorkányok, méregkeverők, nehéz gyerekkorok, családi dráma és még sorolhatnám. Mégsem éreztem azt egyszer sem, hogy túl sok lenne ez az egész számomra. Tökéletes volt a tálalás, Zoli rendkívül jól megugrotta azt a bizonyos lécet.

Egyben az egész:

Benyák Zoltán Requiem című könyvem hatalmas színfolt volt a napjaimban. Jól megírt történet, különleges karakterekkel, mégis hétköznapi módon volt tálalva. Kicsit fantasy, kicsit mai és mégis különleges, ha együtt nézzük őket. Az elején nem hittem volna, hogy ezt fogom mondani, de nagyon szerettem olvasni, szerettem a szereplőket, szerettem a világot, amit az író létrehozott. Szóval egy szó, mint száz ez egy figyelemre méltó könyv volt és azt hiszem többet kellene az írótól olvasni, mert brutál jól ír. 😊

Köszönöm a lehetőséget az olvasásra, az írónak és a könyvmoly körútnak :)

 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.