Értékelés: S.J. Kincaid - A kárhozott




"Ha megengedem magamnak, hogy szívem legyen, amely érzelmektől lobog, akkor kiteszem magam olyan erőknek és kiszámíthatatlan veszélyeknek, amelyek bármikor ellobbanthatják ezt a lángot. Ha törődöm valakivel, az azt jelenti, hogy a szó legrosszabb értelmében válok tehetetlenné az elvesztésével szemben."



Fülszöveg:

A kárhozott könyörtelen. A kárhozott legyőzhetetlen. A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták. Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges. Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik. Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát. Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét - és a birodalmat



Oldalak száma: 479
Borító: KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
Súly: 434 gr
ISBN: 9786155631283
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2017
Árukód: 2701104 / 1167274
Fordító: Bodóné Hofecker Zsuzsanna


Elsősorban szeretném megköszönni a kiadónak a lehetőséget arra, hogy elolvashattam a könyvet. Igazából nagyon meglepődtem mikor kaptam róla e-mailt, hogy csomagot adtak fel nekem. Viszont hihetetlenül boldoggá tettek vele, főleg azért is, hogy érdemesnek találtak arra, hogy együttműködjön velem és a blogommal a kiadó. Szerettem volna hamarabb elkezdeni és befejezni a könyvet, de mivel mindennap sokáig voltam az irodába az előtte lévő hétvégén meg kresszt tanultam, így csak most volt rá időm. Szóval akkor vágjunk is bele, ha már ennyit fecsegtem feleslegesen. :D


Borító: 5/4,5

Alapjáraton nem tudtam hova tenni. Alapjáraton imádom a pillangókat, de nem tudtam, hogy fog kapcsolódni a könyvhöz. De próbáltam külön venni, így viszont nagyon tetszett a borító. Egyszerű, de számomra csodálatos. Aztán megpróbáltam összekötni a könyvet a borítóval és már megértettem, hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A pillangó is egy gubóban él, amíg aztán meg nem születik. Olyasmi, mint Nemezis. Egy bezárt világban él, egészen addig míg történik valami és végre a saját útját járhassa.



Személyes véleményem:

Túl elcsépelt lenne, ha azt mondanám, hogy imádtam? Ha igen akkor sajnos most az leszek, mert tényleg imádtam. Mikor megosztottam instagrammon, hogy mi lesz a következő olvasmányom, egy kedves blogger közölte, hogy letehetetlen a könyv. Én pedig most először hallgattam rá. Ezért sem kezdtem el hétköznap magammal hurcolászni a metrón és abba a kemény 20 percben olvasni. Szóval megvártam vele a hosszú hétvégét, amikor biztos lesz időm egyhuzamban végig vinni. Persze ott volt az esély, hogy mégse olyan izgalmas. De ahogy haladtam előre a történettel egyre jobban magába szippantott ez a világ. Az elején kétkedve fogadtam Szidónia és Nemezis között kialakult kötödést, de ahogy haladtunk előre egyre jobban megértettem a körülöttem lévő embereket. A rengeteg fordulat miatt egy percre sem hunyhattam le a szemem, vagy terelhettem másfelé a gondolataimat. Sok mindenre megtanított a könyv. A felszín nem minden és addig soha ne mondjunk senkire véleményt, amíg meg nem ismerjük. Nem minden az aminek látszik. Egy elborult elme is lehet mérhetetlenül okos, és egy szelíd teremtés is lehet halálos. Néha túl hamar ítélkezünk és utána már van, hogy késő változtatni rajta. Mindenkinek van múltja, amíg pedig nem ismerjük mindenre a választ addig nincs jogunk senkit sem kérdőre vonni, hogy mit miért tesz...és talán utána sincs.




Magáról a könyvről:

A Föld már nem létezik. Miután az emberek tönkretették a saját bolygójukat és a tudomány segítségével sikerült különböző bolygókat is bejárni, egy szupernova elpusztította a Földet. Az emberek a naprendszerben élnek különböző bolygókon. Minden szenátornak van egy saját bolygója. Persze megvannak védve a káros dolgoktól. Legalábbis azoktól,a miket ismernek. Az emberek ellustultak és minden robotok végeznek. Ami hatalmas felelőtlenség. Hisz az ezeréves gépek egy idő után már nem megbízhatóak és megkellene javítani őket. A Randevald von Domitrian, aki  a császár viszont egyáltalán nem akar tudást adni az embereknek, még akkor sem, ha ezzel évek múlva a halálba sodor mindenkit.

Már az elején megismerjük Nemezist, a kárhozottat, akit azért hoztak létre, hogy ha kell az élete árán is, de megvédjen egy embert. A védendő személy pedig nem más lesz, mind Sidonia Von Impyrean, a szenátor egyetlen leánya. A kárhozott és Sidonia között kialakítottak egy kötést, ami arra szolgált, hogy megvédje mindentől a szenátor lányát és teljes mértékben szolgálja őt. Ez így kicsit borzasztónak tűnik. Mármint valakit létrehozni, azért, hogy védje azokat, akik a Kozmosztól születtek. Akik a hiearchia legalján vannak és egyáltalán nem számítanak semminek sem. Akiket nem tekintenek embernek, csak kárhozattnak, akik rosszabb pozícióban vannak rangsorilag, mint a szolgák vagy a túlnép. Őket csak arra képeztek ki, hogy gyilkoljanak. Öljenek meg mindenkit, aki bármilyen veszélyt is jelent a védendő személynek. Őket erre képezték ki. Egy fegyver, aki  maga módján valójában mégis ember. Elég borzalmasan hangzik...

De Donia, ahogy kérte, hogy Nemezis szólítsa egyenrangúként kezeli a kárhozottját. Soha nem parancsolt neki, mindig próbálta elérni, hogy Nemezis elhiggye, hogy ő nem csak egy teremtmény, egy szolga, hanem a család tagja. Kifejezetten szerettem szenátor lányát, hisz jószívű, kedves, senkiben nem látja a rosszat. Kicsit értettem, hogy miért kellett mellé mindenképpen kárhozott, hisz egy ilyen tüneményes személy ritkán marad egyedül életben. Viszont a császár tisztogatást rendelt el, ami annyit takart, hogy megkellett ölni az összes kárhozottat. Nemezist viszont Szidónia és a családja megmentette. Persze erről senki nem tudhatott semmit. Miután a Szenátor teljesen a császár ellen van, mert szerinte  a tudást tanítani kellene, hogy jobban megismerjük a technológiát, ezért büntetésképpen magához rendeli a Szenátor lányát és persze a többi zendülő ember gyermekét is a Chrysanthemumba.
De milyen sors vár ott rá? Egy fogoly lesz egy olyan helyen, ahol senki nem védheti meg. Vagy talán még annál is rosszabb, hisz lehet, hogy már az elején kivégzik. Viszont nekik van egy kiskapujuk, aki nem más, mint Nemezis.

Annak érdekében, hogy Nemezis megmentse Doniá, azzá kell válnia akinek eddig csak a tulajdonát jelentette legalábbis törvényileg, hisz Sidonia soha nem a tulajdonaként tekintett rá.  A változást különböző beavatkozásokkal érik el, hogy kevesebb izma és csontja legyen, hogy jobban hasonlítson egy emberre. Sidoniát semmiképp nem engedhetik oda, oda ahol csak veszély leselkedik rá. A kárhozott illemórákat vesz és történelmet tanul, majd a legvégén egy kisebb átalakításon is részt vesz. Miután a hajója leszáll a császár udvarában különböző atrocitások érik, amivel megpróbálják megfélemlíteni az álcázott kárhozottat.  Ahogy telnek a napok Nemezis egyre jobban látja, hogy miféle viperafészekbe került és megérti, hogy jobb, ha Sidonia teljesen távol marad ettől a világtól. Az egyetlen barátja Neveni lesz, aki szintén a kitaszítottak körét erősíti. Ettől kéne távol tartatnia magát, de ugye jobb egy igaz barát a vipera fészekben, mint semennyi. Vagy valami ilyesmi. :D Kisebb spoiler, bocsi, de muszáj.
Viszont történik valami, ami mindent megváltoztat. A császár egy rendkívüli ülést tart, amire mindenki meghívást kap kivéve azok a szenátorok, akik a császár ellen vannak, ebbe beleértve Sidonia édesapját is. A beszéd közben kisfilmeket mutatnak be, amiben az ifjú szenátorok  megtekintheti, hogy a császár  hogyan ölte meg vagy épp robbantotta fel a bolygót, ahol családjuk élt. Viszont Nemezisnek ezt azt is jelentette, hogy Donia meghalt. Hisz ő nincs itt, mivel őt küldték ide helyette. Vajon egy kárhozott élhet a védendő személye nélkül? Erre a kérdésre is választ kaphatunk és persze arra is, hogy vajon tényleg meghalt Sidonia Von Impyrean?

Nemezis ezek után eltervezi, hogy megöli a császárt, mivel ő megölte a legfontosabb személyt az életében, viszont az átalakítás utána nem igazán van a helyzet magaslatán. A császárbak pedig van három kárhozottja. Az, hogy ebből mi következik? Nem, nem az, hogy meghal Nemezis, de viszont elkell olvasnotok, hogy megtudjátok. :)

A történet közben soha nem tudhattam, hogy mi lesz. Soha nem vált egysíkúvá és könnyen kiszámíthatóvá. Az írónő olyan csavarokat vitt bele, hogy néha csak elképedve ámultam, hogy mégis sikerült meglepnie, főleg mikor már azt hittem lehetetlen. Ritkán találkozom ennyire jól megírt könyvel, ami folyamatosan fent tartja  az érdeklődésemet. Mindenkinek ajánlom elolvasásra, aki egy rendkívül különleges és egyben csodálatos könyvet szeretne a kezébe venni és elolvasni



Kedvenc idézet: 


"– Vagyis érzel! Elképzelhető lenne, hogy ugyanúgy törődj velem, ahogy én törődöm veled? Rákaptam a tekintetem, a kamrában történtek lángolva éledtek fel bennem. – Még mindig így érzel? – Sosem szűntem meg így érezni – vallotta be. – És nem is fogok soha."


Köszönöm, hogy beugrottatok, Patti. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.