ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

Fülszöveg:
Mi vár ránk egy szakítás vagy válás után, ,,újrakezdőként"? Milyen gátlásokat, félelmeket, kapcsolati mintákat viszünk magunkkal tovább, és mit tehetünk ezekkel a minket blokkoló tényezőkkel? 
Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus körbejárja a válás körüli elengedési folyamatot, megmutatja, miként gyógyíthatjuk meg a kapcsolatban szerzett sérüléseinket, és segít abban, hogy átlássuk, mi befolyásol minket egy új kapcsolatba lépve. Elárulja, mitől lesz jó élmény az első randi, miért vágyunk annyira a pozitív visszajelzésekre, és hogyan tisztázhatjuk a párválasztás során valódi, belső vágyainkat. Praxisa során szerzett tapasztalatait olvasmányos történetekkel szemléltetve kiderül, mivel érvényesülhetünk a párkeresők (olykor kegyetlen) piacán, illetve hogyan tudunk ebben az önismereti folyamatban visszatalálni a szabadsághoz és az önelfogadáshoz, vagyis önmagunkhoz.


Kiadó: Athenaeum
Oldalak száma: 200
Kiadás éve: 2017
Mikor a kiadó elmondta, hogy lehetőségem van elolvasni a könyvet ugráltam örömömben. Mostanában imádok olyan könyveket olvasni, ami számomra eltér a szokásostól. Pszichológiai könyveket pedig még nem olvastam és így kapva kaptam a lehetőségem.
Nagyon érdekesnek találtam és mivel a szüleim nekem is elváltak, sokkal megfontoltabban olvastam. Régen mindig is abban a világban akartam élni, amelyben a válás fogalma ismeretlen volt, de most így olvasva a könyvet teljes mértékben egyetértek az írónővel. Majd feltettem egy kérdést magamnak tényleg olyan világban szeretnék élni, ahol nem volt elfogadott dolog kilépni egy rossz kapcsolatból?! Azt hiszem nem. Talán régen sem volt minden happy én ezen a téren.
“A szexuális élet és a beszélgetések hiányoztak az együttlétből, tulajdonképpen sokan csak  egy helyen éltek.”
Gyönyörűen leírja azokat a tulajdonságokat és lépéseket, ami a válásokhoz és szakításhoz vezet, de megmutatja az utat a lezáráshoz és ahhoz, hogyan kezdjünk újra mindent. Én hiszek abban, ha egy kapcsolatot meglehet menteni, akkor tegyünk érte. Ha minden apróbb hibánál feladjuk, akkor soha nem lesz meg a gyerekkori álmunk “örökkön örökké” szakasza. De nem csak azt kell megvárnunk, míg előjönnek a hibák. Sokan úgy vannak vele, hogyha összejönnek valakivel, akkor elhanyagolhatják magukat, de ez nem így van. Hogy megmaradjon a szerelem azért mindennap tenni kell és nemcsak az egyik félnek, hanem mindkettőnek.
Viszont vannak dolgok, amik megleptek pl. az, hogy fontos egy kapcsolatban a veszekedés, de nem kimondottan az a mindent a másik fejéhez vágunk, hanem az, mikor érvekkel tudunk a másikkal veszekedni, mert akkor kevésbé laposodik el. Tényleg sok fontos és hasznos dologgal van tele.
“A legfájóbb dolog nem az, ha üvöltenek velünk, hanem  ha nem vagyunk hatással a másikra. Ha nem váltunk ki belőle érzéseket, nem érintjük meg. Pont ezért, ha a  másik is bevonódik, akkor az vonzó tud lenni, és egyben megnyugtató üzenet is a számunkra.”
 Igazából mindenkinek ajánlom elolvasásra. Azok, akik kapcsolatban vannak, tanulhatnak abból, hogy tud jól működni egy kapcsolat, mi kell ahhoz, hogyha kezd ellaposodni, akkor megmenthessük. Azoknak pedig, akik most élnek át egy szakítást nagyon sok tanács van arról, hogy milyen lépést tegyünk meg, hogy újra rendben legyünk. Közben pedig visszatükrözi a saját érzelmi állapotunkat.
Köszönöm, hogy itt jártatok, Patti. :) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.