ÉRTÉKELÉS - Aziz Ansari : Modern Románc


Fülszöveg:
Elgondolkodtató, vicces és mélyre ható utazás a modern kapcsolatok szépségei és buktatói között Amerika egyik legfelkapottabb humoristájától.
Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire frusztrált mindenki?
A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt a párválasztás teljes kultúrája végleg megváltozott. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.
Aziz rengeteget élcelődött a modern kapcsolatokon, de a Modern románc kötet megírása közben úgy vélte, szintet kell lépnie. Összeállt az NYU szociológusával, Eric Klinenberggel, és közösen hatalmas kutatási projektbe fogtak, amely keretében több száz beszélgetést és fókuszcsoportot vezényeltek le Tokiótól Buenos Airesen át Wichitáig. Vizsgáltak viselkedésmintákat, közvélemény-kutatásokat, és létrehozták a Redditen saját kutatási fórumukat is, ahol több ezer üzenetet dolgoztak fel. Bevonták a világ társadalomtudomány-kutatóinak krémjét is.
A Modern románcban Aziz Ansari maró humorát a legmodernebb társadalomtudománnyal ötvözi, hogy feledhetetlen tanulmányút keretében mutassa be nekünk szép, új romantikus világunkat.

Kiadó: Fumax Gemini

Oldalak száma: 260
Kiadás éve: 2016
Fordító: Holló-Vaskó Péter
A borító láttán kicsit furcsán néztem a könyvre. Talán ezért is lehetett az, hogy halasztottam az olvasását. De miután elkezdtem olvasni egyre érdekesebb lett a könyv és úgy gondoltam magammal viszem az utazás közbe, mint a legtöbb könyvem. Hát nem biztos, hogy jó ötlet volt, mivel majdnem kiátkoztak a metróról. :D De azért nem adtam fel.
Iszonyúan örülök, hogy lehetőséget kaptam elolvasni a könyvet. Nem szimpla ismeretterjesztő vagy tanító jellegű könyv, mert teli van humorral. Ritka az olyan könyv, ami nem rád akarja erőszakolni a szerinte helyes cselekedeteket, hanem helyette leírja a gondolatait vicces formába és ezzel érd el, hogy végig gondold a saját életed.
Visszarepülünk egészen a hatvanas évekig, amikor teljesen más volt a világ, mások voltak a szokások és még belegondolni is ijesztő, hogyha most is úgy kellene élni.
„A házasság annyira életbevágóan fontos gazdasági és politikai faktor volt, hogy nem lehetett valami olyan irracionális dolog alapján dönteni a kérdésében, mint a szerelem.”
Ne értsétek félre én szerettem a szülővárosom meg minden, de valahogy nem tudnám elképzelni, hogy egy utcából vagy egy településről kellene partnert választanom, mint régen.
„Többé nem megyünk feleségül a felettünk lakó sráchoz vagy vesszük el a szomszéd lányt.
Többé nem élünk boldogan iskoláskori szerelmünkkel, amíg meg nem halunk.
Többé nem mondunk olyat, hogy „Apa, anya, figyi, ez a figura itt a nappaliban jófejnek tűnik. Összeházasodhatunk három hónap múlva?”
Ahogy megyünk, előrébb a történetbe egyre másabbak lesznek a szokások, míg végre elérünk napjainkig. A technikai fejlődés, ami elért minket mindent megváltozatott és teljesen észrevettem magamon is. Amíg általánosba mikor még nem volt annyira lehetőség facebookozni vagy chatelni, addig pár évvel később ezek már általánosak voltak. Ebből kifolyólag előtte még az osztályból is hajlandó lettem volna válogatni, később már messzire kerültem volna őket. :D Bocsi mindenkitől. 
Manapság nem elégedünk meg a jóval, hanem megnézzük nincs e még jobb. Ezt pedig tökéletesen, csomó érdekes levéllel és üzenettel alátámasztja az író. Rengeteg tanulságot láthatunk és megmutatja, hogy hiába vágyunk olyan holtodiglan szerelemre, mint a dédszüleink vagy a nagymamáink, addig lehet ők inkább arra vágytak volna, amit mi megkaphatunk a mostani világban.

Hisz bele se gondolnál, hogy egy két elküldött szöveges üzenet, egy kimaradt telefonhívás vagy egy sms-es néha mennyi mindent megváltoztathat egy kapcsolat alakulásában. Ami szerinted semmiség, az a másiknak fájdalmat okozhat. Ami szerinted nem fontos vagy ráér, az a másik félnek lehet, rosszul esik.

Bárki elkezdi olvasni a könyvet rengeteg felfedezést fog tenni saját magában. Minden hibádra rájössz, minden félreértésedre és minden nem helyénvaló cselekedetre, ebben teljesen biztos vagyok.
Köszönöm, hogy itt jártatok, Patti. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.