ÉRTÉKELÉS - Katja Millay : Nyugalom tengere

Fülszöveg:
Varázslat és csodák nélküli világban élek. Olyan helyen, ahol nincsenek se látnokok, se alakváltó kell, se angyalok, és nem sietnek a megmentésére természetfölötti erejű fiúk. Olyan helyen, ahol az emberek meghalnak, a zene szertefoszlik, és az élet nehéz. Olyan erősen szegez a földhöz a valóság súlya, hogy néha már azt sem értem, miként vagyok képes megemelni a lábam és előrelépni.
A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.
Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer.
Ám miközben a kettejük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát - és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.
Gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó Kft.
Oldalszám: 504 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789633737781
Már akkor tudtam, hogy különleges lesz számomra ez a könyv mikor elolvastam a fülszövegét, de kezdjünk mindent az elején.
A könyv két szemszögből íródott.
Nastya a könyv egyik főszereplője egy sötét titkot rejt a múltjában, ami miatt elmenekült szülővárosából, családjától. Nastya Floridába költözött a nagynénjéhez Margothoz és két év kihagyás után újra elkezd iskolába járni. Már a könyv elején megtudjunk, hogy Nastya nem beszél, egyetlen egy szót. De nem azóta nem beszél mióta az a végzetes nap volt, hanem mióta mindenre emlékezni kezdett.
"Gyűlölöm a bal kezemet. Gyűlölök ránézni. Gyűlölöm, hogy ráng, remeg, és arra emlékeztet, hogy elvesztettem önmagam. De ettől még ránézek, mert arra is emlékeztet, hogy megfogom találni a fiút, aki mindent elvett tőlem. Meg fogom ölni a fiút, aki megölt engem. Végezni fogok vele, méghozzá a bal kezemmel."
Nastya  futni kezdett, de nem úgy, mint mi , hogy lemegyünk a Margitszigetre és futunk 1 kilométert. Ő kínozza a testét minden este. Nastya az iskolában is inkább csak elbújna az egész világ elől. Legelső nap mikor átvág az iskola udvaron, hogy elmeneküljön az egyik mosdóba észrevesz egy srácot, akit mindenki kerül...számára úgy tűnik, mintha a srácot egy erőtér venné körül. Senki nem ül mellé, senki nem szól hozzá. Ezt a srácot Josh Bennettnek hívják, aki a másik főszereplője a könyvnek.
Drew a suli menő sráca már a beiratkozás napján kiszúrja magának Nastyat, de ez őt nem igazán érdekli. Innentől kezdődik viszont a kettejük közös megegyezése ;)
Nastya a balesete előtt tehetséges zongoraművész volt, de azóta ezt is elvesztette.
"Manapság minden hiányzik. Kísért a zene; hallom, de soha többé nem játszhatom. A dallamok hangjegyekként csúfolnak, puszta létük engem gúnyol. "
Josh Bennett mindenét elvesztette. Ő nem titkol semmit, megtudjuk, hogy nyolc éves volt mikor meghalt az anyukája és a kishúga, Amanda. Majd pár évvel később elveszítette az édesapját és a nagymamáját. A könyvbe még egy fontos személy meghalt, de ezt már olvassátok el ti, hogy megtudjátok. :D
Ahogy haladunk előre a történetben, látjuk, hogy a két lelkileg sérült fiatal, hogy próbál megküzdeni a mindennapokkal. Nastya futás közben mindig betér Josh garázsába, mióta egy alkalommal nála hagyták részegen... és ő lesz az a személy, akihez először újra megszólal. Ezek ketten a "poklot" is megjárták, apránként, fokozatosan ismerték meg egymást.
Bennem nyomot hagyott nagyon, mert valamilyen szinten én is egy hasonlóan sérült lány vagyok, mint Nastya vagyis Emilia. Persze nem ugyanazon ők miatt, mint ő.
A mellékszereplők karakterei is érdekesek:
Drew: Josh legjobb barátja egy igazi öntelt majom, de belül szerethető, megbízható, udvarias és imádnivaló srác.
Drew családja teljességgel családtagjuknak tekintik Josh és később Nastyat is állandó vendégükként látják a vasárnapi vacsorán. Iszonyú nagy szeretet van a szívükbe.
" - Őt hogy-hogy szívemnek szólítod, engem meg sose becézgetsz? - mímel nyafogást.
- Hogyne becézgetnélek? - kérdez vissza Mrs. Leighton, és megpaskolja a fia arcát, ahogy elmegy mellette. - A múlt héten életem tragédiájának szólítottalak.
- Igaz - hagyja rá Drew. - Az egy király nap volt. "
Clay: a rajzzseni, aki szintén kissé ki van közösítve, de Josh miatt senki nem meri bántani. Az ő kiállított művei miatt megy Nastya egy galériába, ahol újra felismeri támadóját.


Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, nekem nagyon tetszett. :)
Puszi, Pati :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.