Értékelés: Holly Jackson - Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

 




„Amúgy tudtad, hogy a pillanat pontos időmértékegység? Egy másodperc század része, szóval… ráérsz pár egymást követő pillanatra?





Fülszöveg:

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?

Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén...

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.

2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

Személyes véleményem:

Emlékszem már legalább 1 éve listámon van a sorozat, hisz a megjelenése idejében is rettentő sok jó véleményt hallottam róla, bár az értékeléseket próbálom kerülni egészen addig, míg az én véleményem ki nem kerül róla a blogra. Viszont múlthéten egy kolléganőmmel beszéltünk a könyvről és végül úgy döntöttem, hogy elolvasom. Ennél jobban nem is indulhatott volna a szülihetem, hisz alapjáraton egy kisebb olvasási válságom van egy könyv miatt, amit az óta sem sikerült befejeznem, viszont ezt a könyvet két nap alatt sikerült elolvasnom, sőt már a második részével is egész jól állok. Így hamarosan arról is jön az értékelésem.

Ez nem csak egy puszta krimi és nincs benne nyálas rész. Se nem habos-babos történet. Ez a valóság. Az írónő a főszereplőnkön keresztül mutatja be a mai tiniket, hogyan élik a mindennapjaikat, mitől olyan menők a menő embereket és, hogy 1-2 bulin mi is történhet velünk. Egy erős társadalomkritikát fogalmaz meg. Ezen kívül minden előjön benne, ami fontos lehet. A tinik közösségi médiás élete, a családon belüli verbális bántalmazás, az előítéletek a faji megkülönböztetések és ez alapján, hogy milyen előítéletesek vagyunk mi emberek.

Magáról a könyvről:

Pippa egy gimnazista lány, aki kutatómunkát csinál egy gyilkossággal kapcsolatban, ami a városukban történt 5 évvel ezelőtt. A vádlott a lány párja volt, aki bevallotta, hogy megölte a barátnőjét és pár nappal később öngyilkosságot követett el. Sal Singh családja a városban maradt bár közutálatnak örvend. Andie, a halott lány holtteste sose került elő. A rendőrség pár nap alatt lezárta a nyomozást és többet nem vették elő az ügyet. Pip, ahogy a barátai szólítják nyomozásba kezd az esettel kapcsolatban. Beszélget Sal testvérével Ravival és még több ember vallomását is felveszi. Minden nyomnak utána jár. Andrea Bell barátait és ismerőseit is kikérdezi, hogy jobban képet kapjon arról, hogy ki is volt valójában Andie Bell.  Viszont minél közelebb kerül a megoldáshoz annál szörnyűbb dolgot kerülnek elő a felszín alól. A lány eközben halálos fenyegetéseket is kap, hisz nem mindenki szeretné, hogy kiderítse az igazságot.

Pippa az egyik kedvenc karakterem ebben az évben. Pont olyan, mint egy ilyen szereplőnek lennie kell. Igazi vérbeli oknyomozó újságíró, bátor, kotnyeles és sosem adja fel. Emellett nagyon jó és hű barát és a kutatása a barátságait is próbára teszik.

Vajon a lány megtalálja a helyes utat? Rájön arra, hogy mi történt azon a péntek éjszakán a Bell lánnyal? A gyilkos tényleg az, akit eddig tudtunk vagy valaki tökéletesen mozgatta a szállakat a háttérben?

A lány, ahogy a könyvben is elhangzik, „Ha veszélyes kérdéseket teszel fel kislány, veszélyes válaszokat kapsz rájuk!” és Pip veszélyesen játszik, még ha nem is tud róla az elején, de ezt a játékot nem egyedül játssza. Több bábút mozgat és, ha elveszíti, akkor mindent elveszít. Nem csak az igazság marad titokban, de ő maga is odaveszhet.

Ha elolvasod a könyvet minden kérdésre választ fogsz kapni. Bátran ajánlom mindenkinek, hisz az év egyik legjobb olvasmánya volt ez számomra.

Egyben az egész:

A fő kérdéseinkre választ kaptunk és a megválaszolatlan, ködös részekre pedig a folyatatásban remélem, megtaláljuk, amit keresünk.  Az írónő stílusa zseniális, a könyv olvastatja magát. Néhol a telefonbeszélgetések és egyéb részek lehet, hogy furák lesznek pár embernek, de nekem nagyon jól feldobta a könyvet. Nem jöttem rá az első száz oldalon, hogy mi is igazából az igazság, így tényleg fenntartotta a végéig az érdeklődésemet. Azoknak, akik pedig ismerik és szeretik a Hazug csajok társaságát ez a könyvkötelező olvasmány, hisz ők biztosan imádni fogják.

Ha meg szeretnéd rendelni katt Ide! J

Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti! J


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.