A történelem hálójában | R. Kelényi Angelika - Átkozottak


„Nem változik semmi: egy tizenkilencedik századi lány érzelmei épp olyanok lehettek, mint a mai kor lányaié, és épp annyira ki lehetett használni egy szerelmes lélek naivságát, mint ma – lehet bár az a nő vagy férfi a világ legokosabb, legműveltebb embere…”

 

Kiadó: ÁLOMGYÁR KIADÓ

Oldalak száma: 315

Borító: KEMÉNYTÁBLA

Súly: 366 gr

ISBN: 9789635701810

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2021

Árukód: 2749227 / 1200627

Hahó kedves olvasóim. Örömhír, hogy végre letudtam a vizsgákat és hivatalosan is pénzügyi-számviteli ügyintéző lettem, így hát visszatértem. Méghozzá nem is egy akármilyen könyvvel, hanem nem mással, mint a novemberben megjelent R. Kelényi Angelika – Átkozottak című könyvével. Szóval lássuk is, hogy mit gondolok én a könyvről.

Személyes véleményem:

Angelika már akkor megvett magának mikor megtudtam, hogy miről fog szólni a könyv, vagyis csak félig mivel én inkább Sissy rajongó vagyok és nem Mary, de hát Rudolfékról van szó, így egyértelmű volt, hogy felkelti az érdeklődésem. Ezenkívül a megjelenés napján dedikálás is volt a budapesti Álomgyár könyvesboltban, így a friss szerzeményem Angelika volt olyan édes és dedikálta nekem. Sőt nem csak az én példányomat, hanem a párom anyukájának is készültem egy meglepi dedikált könyvvel, így azt is boldogan vittem Angelika elé. Innen is még egyszer köszönöm. A borító leleplezésével már tudtam, hogy a volt történelem tanárom már olvasta a könyvet, de külön öröm volt, hogy ő a szerkesztője is. (Emiatt sokkal figyelmesebben olvastam, hátha találok benne hibát, de Soós Tibor tanárúr jó munkát végzett, pedig én tényleg nagyon próbálkoztam.)

Viszont térjünk rá magára a könyvről szóló véleményemre. Imádtam ahogy a két időben játszódott és bár én hamar rájöttem, hogy a jelenben ki áll a sírrablás mögött a múltbeli naplók eseményei folyamatosan ébren tartották a figyelmem, hisz egyszerűen imádtam olvasni minkét napló tartalmát és persze a leveleket is. Egy rendkívül jól megírt történelmi regény, mely folyamatosan arra késztet, hogy olvasd el a következő oldalt is, majd az azutánit is. Pedig higgyétek el nálam ritka az olyan könyv, amit ennyire nem tudok letenni.

 

Magáról a könyvről:

A történetünk főhősnője Átskovács Krisztina történész, aki távoli rokonságban áll Vetsera Mária bárónővel, akit a családja csak Marynek hívott. Mary Rudolf szeretője volt, melyet sem Ferenc József, sem Erzsébet nem nézett jó szemmel. Krisztina a mai napig nem hisz abban, hogy a fiatalok öngyilkosságot követtek el, hisz egy dolog mindig ott lappang a Habsburg halálesetekkel kapcsolatban. Mégpedig az átok. Az átok melyet akkor mondtak Ferenc József fejére mikor kivégezte a forradalom vezetőit. Batthyányiné átka így szól:

Az ég és pokol pusztítsa el boldogságát!

Minden nemzetsége vesszen ki a föld színéről!

Őt magát azokban verje meg az Isten, akik legközelebb állnak szívéhez! Az élete csak rombolás legyen, s a gyermekei nyomorultul pusztuljanak el!

Az átok nem tesz különbséget kor vagy nem között. Mindenkire lecsap, aki közel áll az uralkodó szívéhez. Van, aki hisz ebben és van, aki nem. Viszont, ha a halálesetek számát nézzük, akkor megtörtént a 13 haláleset és az átok beteljesült. Nekem ezek a részek is érdekesek voltak, mint ahogy a koronázás közben lévő események és persze az is, hogy milyen kapcsolat van Mary és a tizenhármak vezetőjének fiának. Annyi minden volt ebben a könyvben. A múlt eseményeit két napló alapján láthattuk és lehettünk részesei mi is. Szerelem, szeretet, depresszió, narcisztikus hajlam és halál. Persze a jelenkor eseményei is érdekesek voltak, hisz felettébb érdekes, hogy egy okos történész, hogy tudja a történelem legjelentősebb iratait megőrizni anélkül, hogy publikálná. Tudom, hogy sok minden fikció volt a könyvben, de engem magával ragadott az elejétől a végéig. Viszont, hogy spoilermentes maradjak nem igazán szeretnék megosztani veletek sok mindent. Különben még véletlenül nem olvasnátok el. Én pedig nem szeretnélek titeket megfosztani attól az élménytől, amit én kaptam a könyv miatt az írónőtől.

Egyben az egész:

Ha bármilyen történelmi könyvet ajánlhatok akkor Angelika könyvét mindenképp vedd le a könyvesbolt polcáról és vidd magaddal haza. De óvatosan. A könyv súlyos függőséget okozhat és persze okoz is. Minden sora magával ragadott és egyszerűen a tanulás és munka mellett felüdülés volt az én történelem szerető lelkemnek olvasni a könyvet. Szóval köszönöm Angelikának, hogy megírta nekünk.

 

Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.