A szemeiden túl | Ludányi Bettina - Kettőnk titka




„Volt egy pont, amikor rájöttem, hogy olyan ember lettem, akivé sosem szerettem volna válni.”





Fülszöveg:


Mi az erősebb: a függőség vagy az akarat?


 Niki Varela alkoholista. Lassan egy éve nem iszik, mégis különös dolgokat tapasztal maga körül. Időről időre üres borosüvegek tűnnek fel a lakásában. Hiába állítja, hogy nincs köze hozzájuk, még a legjobb barátnője sem hisz neki. Nem is csoda, hiszen egyetlen betörésre utaló jel sincs.
 Alexios Hallas pszichológust valaki felkérik egy nyomozáshoz,így hozza össze a sors Nikivel. Hiába foglalkozik évek óta függőkkel, még így sem ismeri fel időben, mi folyik a lány körül.
 Egy alkoholfüggő képzelgéseiről lenne szó csupán, vagy valaki az őrületbe akarja kergetni a lányt? Mi a különbség a valódi tettes és az áldozat között? Meddig képes egy függő uralkodni a sóvárgáson, ha mindent elveszít, ami fontos volt számára?
 Ludányi Bettina írónő új regénye, a Kettőnk titka ezúttal a függőség lélektanát járja körül. A pszichológiai thriller és a pszichológiai dráma jegyei keverednek össze egy történetben, amelynek nem fogod kitalálni a végét.


Borító:

Személyes véleményem szerint egész jó a borító. Az elején nem tudtam mire venni a szürke lányt a „háttérben” vagy „árnyékban”, de ahogy a könyv végére értem egyből megvilágosodtam, hogy mit szeretett volna a borító mutatni nekünk. Szóval elég beszédes a borító és néha jó az mikor tudod, hogy valamit mutat, d emégse tudom, hogy mi lehet. A végén pedig a fejedhez csapsz, hogy basszus erre megint nem gondoltál pedig kellett volna.


Személyes véleményem:


Lehet, hogy azért hasonlít nekem Sienna Cole könyvéhez a stílusa, mert egymás után olvastam a kettőt. Lehet, tényleg hasonlít, de én ettől függetlenül találtam a két író között hasonlóságot. Az írónőtől ez az első könyvem, így pontosan még nem tudom, mit képvisel az írónő, bár tény és való, hogy megnyertem Valentin-napkor a Meghasadt Valóságot, de még nem igazán volt időm arra, hogy olvassam. Egyszerűen az olyan példányokhoz, ami nem reci elég minimálisan férek hozzá, hisz az időm nagy részét, amit értelemszerűen olvasásra tudok szánni, azt így kiteszik a recenziók.


De térjünk vissza a könyvre. Alapjáraton egy komoly témával foglalkozik, hisz a leszokó alkoholisták vannak előtérbe helyezve, ami nálam gyenge pont. Mármint az alkoholizmus, mivel a vérszerinti apukám is az. Így alapjáraton sem rajongók a piáért, de talán ez a könyv sokkal jobban felnyitotta emiatt a szemem, hogy mégsem lehet olyan egyszerű leszokni róla, mint ahogy én gondolom. Ilyen téren pedig egész tanulságos is. Így mindenkinek ajánlom, aki a témával kapcsolatban szeretne komolyabban is foglalkozni.


Magáról a könyvről:

Most pedig jöjjön maga a történet. A mi kis világunknak négy komolyabb főszereplője van. Név szerint: Niki, Corinna, Yana és a mi édes Alexünk.

A helyszín pedig egy mesébe illő sziget, ahol mindig süt a nap, az embereknek alapjáraton nincs túl sok gondjuk, bármikor bemehetünk a tengerbe, mert nálunk az is van. Ez a sziget pedig nem már, mint a tündöklő Páfosz. De mint nagyon hamar megtudjuk mégsem mindenki felhőtlenül boldog. A három grácia, akiket az előbb név szerint említettem és persze követi őket még pár ember alkoholizmussal küszködnek. Yana már 8 éve sikeresen nem nyúlt az alkoholhoz, bár mindennapja küzdelem. Mivel ennyi idő alatt sikeresen helytállt mentorrá vált. Mikor Niki felhagyott a zűrős életével és hazatért, Yana a szárnyai alá vette és mindenbe támogatta, így már pár hónapja ő sem iszok. Mivel Niki jól halad és Yana tudja, hogy nem fog soha többé visszaesni, ezért kiharcolja, hogy Corinnát mentorálhassa a lány, hisz amúgy is mindenkit elűzött maga mellől hátha Niki sikerrel jár. Lássatok, csodát mióta Niki foglalkozik vele, azóta nem iszik. Persze nehezen alakul a két lány kapcsolata, ami alapjáraton nagyon érdekes, de ettől függetlenül mégis kicsit hihetetlen az egész, de olvasás közben egyáltalán nem zavart. Olyan mintha az életük zavartalanul működne. Niki is végre sínre ért. vannak szerető barátai, akikre bármikor számíthat. Ott az édesanyja, aki valamilyen formában még mindig törődik vele és van egy szerethető munkája és persze nem felejthetjük el megemlíteni a kiskutyáját Mitchelle-t, aki a világot jelenti a lánynak. De egy nap, egy bizonyos nap árnyékként lebeg a feje felett. Sokáig nem tudjuk meg, hogy mi történt azon a napon, csak azt, hogy valami történt, ami romba döntheti azt, amit Niki az elmúlt lassan egy évben felépített. Ha pedig ez még nem lenne, elég akkor Niki egyik reggel egy borospoharat talál a lakásába. A lány összetör, megijed, hisz ő már egy ideje nem iszik. Nem érti, hogy kerülhetett oda. Viszont nem tudja, kinek beszélhetne óla. Yana nem hinne neki, hisz kihinne egy alkoholistának? Corinna az egyetlen, akinek beszélhetne róla és így őt avatja a lány a bizalmába.


Feljebb már említettem Alexet a felsorolásba. A férfi egy pszichológus, aki hazaköltözött Páfoszra, mert egyszerűen nem érzi, hogy még mindig jó az, amit tesz. Egyik nap egy nő felbéreli, hogy kövesse Nikit és elemezze. Vizsgálja meg távolról, hogy az alkohol nem-e roncsolta az agyát jobban, mint ami megmutat magából. A férfi nagyon nehezen veszi rá magát erre az egészre, majd ahogy egyre jobban megismeri a lányt és egyre több dolgot vesz figyelembe. Érdeklődni kezd a munka iránt.  Rájön, hogy rengeteg minden foroghat kockán, ha nem jön rá arra, hogy mi is van igazából. Életek múlhatnak rajta.


Egyben az egész:

Egy nagyon erős témát feszeget, mely sok embernek lehet gyenge pontja valamilyen oknál fogva. Tetszett, hogy szépen, lassan bontja ki a komolyabb dolgokat, így pedig elég sokáig fenntartja az érdeklődést. Alapjáraton véve nekem tetszett az írónő könyve. A vége teljesen letaglózott, így alig várom, hogy végre kezembe vehessem a folytatását is. Bátran ajánlom mindenkinek, akik kicsit is szereti a pszichológiai thriller kategóriát vagy mondjuk Sienna Cole könyveit.

Idézetek:
„Az, amit a szakkönyvekben írnak, néha köszönőviszonyban sincs a valódi szenvedéssel.”


„Tök jó. Elmész, sajnáltatod magad, zabálsz, aztán hazamész, mint egy normális ember. Pedig nem vagy az. Mert csak egy függő vagy…”


„Hogy legyek fontosabb, mint a pénz. De persze soha nem voltam jó.”


„Ahogy belenézek a lány szemébe a tükörben, egyszeriben elszégyellem magamat. Tényleg csak ennyi lennék? Egy büdös kurva? Egy alkoholista, aki pénzért bármire hajlandó? Talán igen. Talán sosem tudom még, milyen ember lennék a mámor nélkül. Sőt, már azt sem tudom, milyen az élet a mámor nélkül.”

„Látszik, hogy kurvára nem értik, mit jelent függőnek lenni. Bármi is a függőség tárgya, lejönni róla baromi nehéz.”


„Nem tudom, miért vesz folyton bánat és szomorúság körül, de már kezd elegem lenni belőle.”

 
Ha megszeretnéd rendelni:

Libri

Bookline

Álomgyár

Köszönöm, hogy benéztetek




Patti J





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.