Értékelés: Kavagucsi Tosikadzu - Mielőtt a kávé kihűl

 


„A víz a magas helyekről az alacsonyabbak felé folyik, a gravitáció törvényének engedelmeskedve. Az érzelmeknek is van súlyuk, rájuk is hat egyfajta nehézségi erő. Például nehéz hazudnunk annak, akivel szoros érzelmi kötelék fűz össze bennünket.



Személyes véleményem:

A könyv már nagyon sokszor szembejött velem, de mindig volt épp aktuális olvasmányom, illetve a magánkönyvtáramba is halmozódott az olvasatlan könyvek száma, így valahogy sosem jött el a mi időnk a könyvvel. Viszont miután a kiadó felajánlotta olvasásra a könyvet, tudtam, hogy elérkezett a mi időnk. Le is csaptam rá, belekezdtem aztán sokáig húzódott az olvasása. Na nem amiatt, mert ne lett volna jó a könyv, hanem a saját problémáim miatt. De végre sikerült újrakezdenem és be is fejeznem. 😊

Már az elején levő kérdés is elgondolkodtatott:

1. Az időutazás során csak azokkal az emberekkel találkozhatsz, akik már jártak a kávézóban.
2. Bármit is csinálsz míg „odaát” vagy, a jelent nem változtathatod meg.
3. A kérdéses széken ül valaki. Mindenképpen meg kell várnod, amíg ő elhagyja a széket.
4. Nem ülhetsz át máshova, nem cserélhetsz széket.
5. Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávédat, és akkor végződik, amikor kihűl.

Te vajon kivel találkoznál, ha helyet foglalhatnál egy ilyen bűvös széken?

Nálam teljesen egyértelmű volt, hogyha lenne ilyen lehetőség a valóságban is akkor apukámmal találkoznék.

Magáról a könyvről:

A történet úgy kezdődik, hogy létezik egy kávézó, ahol szigorú szabályokkal (fentebb leírtam őket), de lehetséges az időutazás. Viszont bármilyen kecsegtető is az időutazás a kicsi kávézónak még sincs akkora forgalma. Pont a szigorú szabályok miatt. Mégis vannak bátor jelentkezők, akik történeteit elolvashatjuk a könyvben.

Kicsit nehezen rázódtam bele, az első pár oldal felkeltette az érdeklődésem, majd egyre nehezebb volt. A történet négy novellát dolgozz fel, amik valamennyire összekapcsolódnak. A címek már az elején jelölik, hogy milyen szerepben vannak a főszereplőink: A szerelmes, A házaspár, A nővérek végül pedig Anya és gyermeke.

A szerelmesek

A történet velük kezdődött, ahol a pár éppen szakított. Fumiko élete felfordul azzal, hogy párja messzire költözik tőle. A férfi szerelme helyett a munkát választotta. A lány azóta mindennap bánta, hogy nem mondott el mindent volt kedvesének, ezért mindennap bejár a kávézóba, hogy újra láthassa. Hisz amit akkor elmondott neki az nem az igaz szavak voltak, hisz azokban benne volt a fájdalom és a sértettség. Az őt történetükkel kezdtünk el betekintést nyerni a kávézó világába. A Funiculi Funicula kávézóban nagyon kevesen dolgoztak, mégis nehezen lehetett belerázódni, a japán nevek kicsit nehezen voltak megjegyezhetők, így sokkal jobban kellett figyelni és koncentrálni.

A házaspár

Ez a történet számomra nagyon szívbe markoló a volt. Az idős férfi betegsége miatt szépen lassan elfelejt mindent, ebbe beletartozik a felesége is. Viszont az úr írt egy levelet, amit sosem adott át párjának. Emiatt az asszony visszatér a régi időkben, hogy a levelet megtalálja.

A nővérek

A testvérpár idősebbik tagja elment otthonról, amit a lány szülei sosem bocsátottak meg. Húga pedig folyamatosan kereste őt.

Anya és a gyermeke:

Ez egyértelműen number one volt számomra, így ezt a szívbe markoló részt meghagyom nektek elolvasásra. 😊

A történetek nagyrészt mind ugyanarról szóltak. A kávézóban dolgozók és azok barátai beszélgetnek meg persze kiszolgálták, akiket kell, néha nyílt az ajtó és megszólalt a harang és a betévedt ember leült arra a bizonyos székre. Miután véget ért a pár oldalas történet, ami miatt ide érkezett, feláll és távozik a kávézóból.

A könyvél nem magán a történeten van a hangsúly, hanem a szereplőkben lejátszódó folyamatok, az átélt kalandok. A bennük lejátszódó érzések és annak folyamati.

Egyben az egész:

A könyv nem egy hatalmas problémát akar megoldani. A szereplők egyszerű emberek, egyszerű álmokkal és vágyakkal. Mégis megfog benne valami, hisz olyan mintha rólunk szólna. Szóval egy nagyon kedves, hangulatos kiskönyv, ami garantáltan leköt pár órára, csak a kávédat idd meg előtte, hisz mire végzel a könyvel az biztos, hogy kihűl. 😊

Köszönöm, hogy benéztetek.

Xoxo, Patti. 😊


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.