ÉRTÉKELÉS - Rácz- Stefán Tibor : Mikrofonpróba - Szállj a dallal! 1.


Fülszöveg
Hanna, a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.
Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?
Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez meg, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.
Bunkó srácból is lehet álompasi?
Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.
Az első szerelem tényleg az utolsó marad?
A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.
De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?
Az öt barátegymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.
Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…
Oldalszám: 368
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
ISBN: 9789634571537
Egyszerűen imádom Tibinek a könyveit, már a Fogadj el és a Túl szép is olyan történeteket dolgoz fel, amiről nem beszélünk, de beszélnünk kellene. Ugye az iskolai bántalmazás elég nagy probléma és nem csak Amerikában, hanem itt Magyarországon is. A túl szép azt dolgozta fel, milyen más szemmel nézni a világot, mikor nem nő férfihez és nem férfi nőhöz vonzódik, hanem két fiú egymáshoz. Mindig érdekelt, hogy vajon ők, hogy élik meg a mindennapokat és most itt van még egy könyv, ami összekapcsolja a kettőt. Az első részben megismerjük Dávidot és Áront, de hát őket már ismerjük. Találkoztunk velük mikor megismertük Petra történetét. Nem nagyon szeretnék visszatérni az előző  könyvre, de muszáj róluk is írnom különben nem lehet annyira átélni milyen az ő életük most. Petra szegény családból származott, de egy elit gimnáziumba járt, Dávid volt a legjobb barátja, mikor az osztálytársai megtudták, hogy szegény kiközösítették és bántalmazták, Dávid mellette volt, de Petra feladta. Egyik nap pisztolyt fogott és lövöldözést hajtott végre, meghalt a tanára és pár osztálytársa, azok akik ezzé tették, majd megölte magát és Dávidnak ezt kellett látnia. Dávid azóta nem beszél nyilvános helyen és pszichológusok kezelik.
Mindig eszébe jut, hogy látnia kellett volna a jeleket, de semmit nem vett észre. Hiányzik neki a legjobb barátja, aki mindig tudta mikor mit mondjon és már nincs mellette és soha nem is lesz.. Sok idő kell ahhoz, hogy valamikor majd újra megszólaljon, de a tragédiák soha nem fognak elpárologni. Még sok víz fog lefolyni a Dunán, hogy egy kicsit elviselje a fájdalmat.
"A felnőttek szerint az idő gyógyír. Ők azt hiszik, pontosan tudják, mi zajlik le benne, De valójában fogalmuk sincs semmiről. Nem látták meghalni Petrát. Nem hallották a pisztoly dörrenését, nem az ő bőrükre fröccsent a lány vére. Nem ők találtak rá a hallott kishúgára, nem ők éltek az elmúlt évtizedet örökös lelkiismeret-fordulással a szívükben."
"-Nézd már, a néma beszél! - kiállt fel gúnyosan Rajmund - Végül is csak egy élet volt, mire kinyitotta a  száját.
-Örülj neki, hogy te még élsz - néz rá keményen Dávid. - Ez sok volt osztálytársam nem mondhatja el magáról."
Áron édesapja elvesztette a munkáját, mert ahol dolgozott annak a főnöknek a fia is Petra áldozatai között volt. Szóval megkaptunk két fiút, akik próbálják ezt a tragédiát túlélni. Együtt járnak és a közös tragédia csak még jobban összehozta őket. Áron nem meleg úgy, mint Dávid, mivel mindkét nemhez vonzódik, de ez az embereket nem érdekli. Legalábbis ezt gondoltuk és egy ideig ők is ezt gondolták, de az első szerelem nem biztos, hogy mindig az első marad :)
Találkozunk Mátéval, aki Áron szobatársa, az elején csak egy bunkó srácnak gondoljuk és nem azért mert csak 80 százalékban viseli el Áron és Dávid kapcsolatát. Egy bunkó , egoista srácot látunk belőle, aki mindig beszól az új lánynak, Hannának. Nem tudunk az elején róla sok dolgot csak, hogy az ő múltja sem teljesen patyola tiszta. Egy idő után viszont egyre szimpatikusabb lesz, mikor megvédi Dávidot, Rajmunddal szemben vagy mikor Hannát elviszi a játszótérre, könyvtárba stb :)
Egy idő után Team Patrikból, Team Máté lettem, pedig az elején végig azt akartam, hogy ne jöjjenek össze, mert az olyan klisés lenne, de ahogy mentek a cselekmények úgy változott meg a véleményem.
Máté egy nagyon tehetséges zongorista volt..igen csak volt, sajnos az édesanyja tett róla, hogy többet ne legyen, de mégis segít a versenyen a társainak és nemcsak maga miatt teszi, hanem a barátaiért is és ez becsülendő főleg, hogy iszonyú nehéz lehetett neki.
"Kellenek a világba a hozzám hasonló bunkó srácok, különben a csajok nem tanulnák meg igazán értékelni a kedves fiúkat."
Hanna jön soron. Szülei meghaltak és testvére neveli, aki tanárként kap állást, abban a gimnáziumban és kollégiumban, ahova Áronék is járnak. Így hát Hanna is vele tart. Mindannyian beletudunk gondolni, hogy mennyire nehéz lehet az életük szülők nélkül. Hanna az egyik étkezdében kiszúrja Mátéékat vagyis inkább ők szúrják ki mikor véletlen magára borítja a kolát. :)
Hanna ugyanolyan könyvmoly, mint én vagy bárki, aki falja kb a könyveket. Vezet egy blogot, amibe leírja a könyvekről a véleményét. Legjobb barátnője Maya volt, akivel énekkara is együtt járt, aki szintén blogol, de volt egy hibája, ezt viszont nem árulom el nektek. ;) Hanna  megismerkedik Patrikkal, aki slam estekre jár és randizni kezdenek, de sajnos van egy hibája, ami csak a könyv végén derül ki, így még jobban ellenzem őt. :D
"Aki olvas, ezernyi életet megél. Aki nem olvas csak egyet - idézi remegő hangon a szöveget, ami egy olvasást népszerűsítő képről jutott eszébe."
Xiara, aki külsőre kínai, de belsőre teljesen magyar. Szülei már több, mint húsz éve Magyarországon laknak, de alig beszélnek magyarul, Xiara pedig alig beszél kínaiul. Így elég nehéz a szülőkkel valló kommunikáció, ezért is távolodott el tőlük. Nyáron a családi étteremben dolgozott és ebből a pénzből fizeti a kollégiumot és a táncpróbáit. Xia nagyon eltávolodott a szüleitől, mivel gyerekként nem keresték őt. Ezután változtatta a nevét Xiara-ra, mert azt a szülei nem tudják úgyse kimondani. Sokat bántották az iskolában, mert kínai és a gimiben is csak szemtől szembe jópofiztak vele.
Ugye milyen hihetetlen, hogy mennyi nehéz sorsú gyermek választja Balassagyarmati gimnáziumot és kollégiumot? :) Itt kezdődik az ő történetük. :)
Sajnos az iskolának már nincs pénze, hogy fenntartsák hétvégén is a kollégiumot, ezért Hannának cselekednie kell, mert a tesójával nem tudna hol lakni a hétvégeken. Beszeretné, ha nevezné a suli egy országos énekversenyre, ahova a régi iskolája is jelentkezett és hogy hogyan alakul, majd a verseny és mi lesz a vége? :) Hát… ha elolvassátok, kiderül. ;)
AMIT NEM SZERETTEM A KÖNYVBEN:
Hát igen, ilyen ritkán van, de sajnos előfordul. Eddig mindig olyan téma volt feldolgozva, amiről többet kéne beszélnünk. Amivel kapcsolatban elfogadóbbnak kéne lennünk és ez most sem volt máshogy csakhogy elkövetett egy hibát. A könyvbe előfordulnak melegek, biszexek, kínaiak és "cigány" (Rajmund)  (elnézést a szóért csak valahogy próbálok rávilágítani a problémára). Bántotta Dávidot folyton pedig őt se tűri meg minden ember. Minden könyvben kell egy konfliktus helyzet, de miért pont egy olyat kellett erre behozni, akiket szintén bántanak a világba? :) Fogadjuk el a melegséget, a kínaiakat, de közben rasszizmus van a könyvbe. Minden népcsoportban vannak rossz emberek, de nem lehetett volna valahogy máshogy megoldani? :)
Szóval emiatt, de csakis emiatt 5/4. Pedig mindig olyan jó témákat tud feldolgozni. :)

Köszönöm, hogy elolvastad, Pati

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.