Értékelés: Jodi Picoult - Második látásra


„Az ember életét nem a halála pillanata határozza meg, hanem az élete számtalan pillanata.”

Fülszöveg:
Jodi Picoult váratlan fordulatokkal teli regénye az emberi sorsról, a szenvedélyről, a bűnről és a megváltásról
Vermont államban egy kisváros élete teljesen felbolydul, amikor az egyik lakó eladja a telkét, hogy egy modern üzletközpontot építhessenek rá. A helyi abenaki indiántörzs tiltakozik, hiszen hitük szerint a föld a törzs ősi temetkezési helye. Amikor sokasodnak a természetfeletti jelenségek a környéken, a befektető, hogy lenyugtassa a kedélyeket, egy szellemvadászt bíz meg, hogy kiderüljön: kísértetek márpedig nincsenek. A megbízott szellemvadász, Ross, kísértetek helyett egy gyilkossági nyomozásban találja magát, miközben ő maga is legszívesebben megszabadulna az életétől. Nyolc éve ugyanis menyasszonyát, Aimee-t halálos autóbaleset érte - a férfi azóta próbálja eldobni magától az életet, de furcsa módon egyik próbálkozása sem jár sikerrel. Egyetlen reménye, hogy egy nap még viszontláthatja élete szerelmét. A kisvárosban megismeri a titokzatos Lia Beaumont-t, akinek Rosshoz hasonlóan minden vágya átjutni azon a láthatatlan határon, amely elválasztja az élők és a holtak világát.
Végleg elszakítja-e a halál azokat, akik összetartoznak?
Picoult eddigi talán legsejtelmesebb regénye a szellemvilág témája mellett olyan kérdéseket is feszeget, mint az a kevéssé ismert eugenetikai projekt, amelynek során az 1920-as és 1930-as években Vermontban több száz kényszersterilizálást hajtottak végre.

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.
Oldalak száma: 462
Borító: FÜLES, KARTONÁLT
Súly: 438 gr
ISBN: 9789635430055
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2020
Árukód: 2734554 / 1190542
Fordító: Novák Petra


Személyes véleményem:
Amióta az első Picult regényemet a kezembe vettem, azóta mindig nézem, mikor jön a következő. Most olyan szerencsések vagyunk, hogy mindjárt kettő könyv is megjelent. A Tizenkilenc perc új köntöst kapott, a második látásra pedig végre a Magyar rajongók kezébe is került. Imádom, ahogy az írónő minden témáját körbejárja, hogy nem egy oldalról mutatja be, ami éppen zajlik, hanem több szemszögből és szempontból. Számomra ilyen a tökéletes író.
Magáról a könyvről:
Az elején nagyon nehezen indult be nekem a történet. Igazából csak olvastam és próbáltam értelmezni, de ahogy mentünk előre és ismertem meg a szereplőket, onnantól kezdve valahogy minden kocka a helyére került.
Az első főbb szereplőnk Ross, aki szellemvadászként dolgozik. Ha erről olvasok, mindig a Winchester tesók jutnak eszembe, ebből kifolyólag pedig már most kezdtem imádni a mi kis vadászunkat. A férfi akkor állt vadásznak mikor elvesztette egy tragikus autóbalesetben a mennyasszonyát. Onnantól kezdve már nem találta helyét ebben a világban. Számára minden sötét és idegen lett. Pedig még előtte állt az élet és az elfuserált öngyilkossági kísérletei azt bizonyították, hogy az életnek még terve van vele.
A másik ikonikus szereplőnk, mely az 1930-as évekbe kalauzol el minket az Cecilia Pike. A lánynak nincs könnyű élete. Még csak 18 éves, de már házas asszony és éppen gyermeket vár. Kísérti a múlt, melyben édesanyja meghalt gyermekágyban, fél, hogy ő is a sorsára jut. Ezenkívül folyamatos öngyilkossági hajlamai vannak, mely aggasztja őt is és családtagjait is. Apja és férje a vermonti egyetem tudósai, akik a diszgenikus tulajdonságok öröklődését vizsgálják. Miután ő is abba a rétegbe gondolja magát, akiknek férje szerint nem szabadna továbbadniuk a dns-üket és nem lehetne gyerekük, így még jobban a mélybe kerül. Az elején nem kedveltem őt. Olyan nőnek ismertem meg, akinek egy férfi parancsolhat, én pedig ennél makacsabb és szabadabb lelkű vagyok. Nem tűröm a dirigálást és a parancsolgatást, de Lia mindenkit meglepett. Sokkal erősebb és okosabb, mint hinnénk. Ahogy megyünk, előre a történetben egyre jobban megismerjük őt és derülnek ki számára eltitkolt dolgok. A lány számára az élet teli van meglepetéssel és persze szörnyűséggel.

Az írónő, mint ahogy mindig most is rengeteg témát érint. A magunk szeretetétől kezdve, mások szeretetéig, az elfogadást, öngyilkosságot és az ezt tovább örökölhető hajlamot. Sőt még kicsit Hitler kutatásait is érintjük.
A könyv két részre osztható számomra. Az egyik a 2000-es évek, melyben a szellemek létezését próbálják bizonyítani vagy éppen ellene érvelni.
A másik pedig az 1930-as évek, amikor az eugenikai társaság képviselői egy elmegyógyintézetbe zárva a betegek sterilizációját próbálják elvégezni, anélkül. hogy ők tudnának róla, hisz ehhez elég két orvos beleegyező nyilatkozata.
Az első rész misztikus volt és rengeteg kérdést feltett benne. Mi van a halál után? Ezen sokszor én is elgondolkodom, de hiszek benne, hogy van ott egy világ ahol mindenki boldog, ahol nem kell már szenvedni és remélem, azért fentről látnak minket a szeretteink és büszkék ránk.
Az eugenika társaság célja hasonló volt Hitler céljaival. Ők is a tökéletes társadalmat szerették volna megteremteni maguknak. Hisz a nem rendes génekkel rendelkező egyének, gyakrabban lesznek tolvajok, gyilkosok, ez pedig óriási teher a társadalomnak. Ezt szerették volna kikerülni ezzel a sterilizációval, hogy ne lehessenek utódok. Mindig is rémesnek tartottam mikor emberek emberéletekkel játszottak. A mai világban viszont már annyira meglehet változtatni a genetikát, hogy később már azt sem tudod megmondani, hogy hasonlít-e rád a gyermeked.

Egyben az egész:

Sokféleképpen körbejártuk a témát. Pro és kontra érvekkel tele volt a könyv, mégis eltudtad dönteni, hogy te kinek a pártján állsz és miben hiszel.
Nekem volt még egy fontos része a könyvnek. Ross testvére és Lia unokája mind balszerencsések a szerelembe és magukra maradtak egy szem gyermekeikkel, de ők megmutatták nekem, hogy sosincs késő, hogy nincs olyan, hogy mindenkinek csak egy igazi an. Csak nyitva kell tartani a szemünket és megtalálni a megfelelő embert. Nekem most ez nagyon jól jött, főleg a lelkemnek, hogy megnyugodjon. Kicsit erősített a regény.
Ha megszeretnéd rendelni:


Értékelés:
               



Köszönöm, hogy benéztetek.
Xoxo, Patti. 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.