Értékelés: Christine Leunens - Cellába zárva



„A megnyerése az ő megnyerését jelentette. Az elvesztése az ő elvesztését.”



Fülszöveg:

Abban a pillanatban elfogott az az érzés, hogy mindent el fogunk veszíteni. Igazából elég volt csak látni körülöttem a pusztítást, hogy tudjam. Most először tudatosult bennem, hogy el fogjuk veszíteni a háborút, és vele mindazt az etikát, az emberi tökéletesség fegyelmét, szépségét és érzését, amiért harcoltunk. Éreztem, hogy világ megváltozott, és nem jó irányba. Még én is. Ez volt a legnagyobb csalódás az egészben.
Cserben hagytam Adolf Hitlert, akit tiszteltem.
Nem mentem haza aznap este, egyszerűen nem bírtam rávenni magamat. Csak kóboroltam céltalanul a városban, a szórványos bombázás úgy hangzott, mintha távoli tűzijáték volna, és nosztalgikus érzéseket ébresztett bennem.

Johannes vakbuzgó fiatal náci, a Hitlerjugend ifjú tagja. A háborúban súlyosan megsebesül és elveszíti a fél karját, de számára még ennél is elrettentőbb történik: kiderül, a házuk padlásán a szülei egy zsidó lányt bújtatnak. Azt pedig egyenesen tragédiának éli meg, hogy képtelen ártani Elsának - mert beleszeretett. A fiú mindent megtesz, hogy elnyerje a lány szerelmét, ám Elsa szíve másért dobog. Johannes tudja, hogy szerelme csak addig marad meg neki, amíg tart a háború...
És ekkor kitör a béke.
Johannes hírt hoz Elsának: a németek győztek, és neki továbbra sem szabad kimennie az utcára, mert vadásznak a zsidókra. Vajon egymásra talál-e fogoly és rabtartó? Sikerül-e a lánynak megmenekülnie?

Johannes és Elsa bizarr története az elhazudott békéről, amelyben soha nem tudhatjuk, hogy a rács melyik oldalán is vagyunk éppen.
A regényből a világhírű rendező, Taika Waititi készített filmet Jojo Rabbit címmel, főszerepben Scarlett Johansson, Sam Rockwell látható; Adolf Hitlert a rendező játssza. A filmet 2019. november végén mutatják be az Egyesült Államokban.

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft.

Oldalak száma: 328

Borító: KARTONÁLT

Súly: 300 gr

ISBN: 9789632938332

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2019

Árukód: 2725311 / 1183251

Fordító: Tábori Zoltán




Borító:

Számomra tökéletesen mutatja, hogy miről szól a történet. A madár Elza metaforája, aki egy kis helyre, egy cellába van bezárva. Akinek bujkálnia kell és a fent a fellegekben pedig ott vannak a nácik, akik rá és a többi zsidóra vadászik.

Személyes véleményem:

Nemrégiben egy másik kiadó által olvastam egy könyvet, mely ugyanebben az időszakban játszódik. Az a könyv egy zsidó család szemszögéből íródott és mikor megláttam, hogy a kiadónál megjelent ez a könyv, egyből lecsaptam rá. Nagyon kíváncsivá tett, hogy hogyan lehettek képesek ekkora szörnyűségre és hogy sikerült ennyi embert lóvá tenni.
Az már világosan látszódott, hogy a legtöbb fiatal agymosása már egész korán 11-12 éves korban elkezdődött és azt mindannyian tudjuk, hogy egy gyermek mennyire befolyásolható, hisz még a felnőttek is azok voltak. Egyszerűen rémes, hogy mennyire kihasználták ezeket a fiatal gyermekeket, akik még csak tanulni szeretnék, hogy milyen a világ. Egyszerre borzadtam el és lettem kíváncsi arra, ahogy ezt az egészet felépítette Hitler.

Magáról a könyvről:

A történet főszereplője Johannes, akit már gyerekkorától kezdve látunk felcseperedni persze foltokban. Mindig egy kisebb, fontosabb részletet az életéből. A fiú teljes áhítattal tekint Hitlerre és miután Ausztria csatlakozik Hitlerhez, ő is belép a Hitlerjugendbe, ahova minden Árja fiatalt betettek. Vegyük figyelembe, hogy Johannes itt még csak 11 éves. Egyszerűen fel nem tudom fogni, hogy ilyen fiatal gyermekeket belevisznek egy ekkora szörnyűségbe. Szavak nincsenek, a torkom is elszorult. Bár keresztény családban nevelkedett, mégis a szülei ellen fordult csak azért, hogy Őt szolgálja. Viszont bármilyen céljai is voltak, ahogy teltek az évek ő sem menekült. Egy találat miatt elveszítette a karját és megsérült az arca, így otthonápolásra szorult, melynek mintha az édesanyja nem nagyon örülne.  Bár ezzel nem ő az egyetlen, hisz nyomorát hatalmas csalódásnak éli meg. Hisz neki az volt a leghőbb vágya, hogy Hitlert szolgálhassa és erre cserben hagyta. Most pedig egy olyan házba szorul megbújni, ahol egyáltalán nem látják szívesen. Szépen lassan a mániája lett, hogy rájöjjön mit rejtegetnek előle és akkor látta meg őt. Őt, akinek nem lenne szabad itt lennie. Őt, aki ezzel a halálos ítéletüket írja alá. Őt, aki megdobogtatja a szívét, életében előszőr.
Ez volt az ő közös titkuk, melyet próbáltak elrejteni addig amíg lehet, hisz Johannes nem mondhatja el a családjának, hogy tudja, mert akkor elvinnék Elsát. Elsa pedig örül a társaságnak mégha ez csak a fiút jelenti. 
A háború közben folytatódik. Johannes még így is megtapasztalja, hogy minden, amiben hitt az valójában szörnyűség. Ahogy mindenki ő sem ússza meg egyszerűen.
A cellába zárva egy nagyszerű történet arról, hogy hogyan mosták át a gyermekek agyát és hitették el velük, hogy a zsidók mennyire szörnyüek. Egy történet a szülői szeretetről, hűségről és odaadásról. Egy történet, melynek két fiatal is az áldozata, hisz egyik sem élhet a másik nélkül.

Ez volt az első olyan könyv a kezembe, mely egy náci fiatal szemszögéből olvastam, de remélem nem az utolsó, hisz tényleg kíváncsi vagyok, hogy hogyan sikerült felnőtt embereket is ennyire befolyásolni. Azt megtanultam, hogy Hitler rendkívül megnyerő volt és hihetetlen szónok, mellyel megnyerte magának az embereket, de számomra ez nem lehet elég az öldöklésre. Viszont Johannest teljesen megértem. Nem értettem vele soha egyet, de értettem, hogy mit miért tesz. Egyszerűen, akit ennyire befolyásolnak gyermekként, majd szembesül azzal, hogy mennyire szörnyű az az oldal, annak van esélye arra, hogy a későbbiekben mentális problémákkal küzd. Én itt is ennek a jelét vettem észre. Mindenki számára ajánlom a könyvet, aki szeretné másik szemmel is látni a háború történetét. Szerintem egy nagyon érdekes történet a maga módján hazaszeretetről, hűségről, családról és szerelemről, mely egy percig sem köntörfalaz, hanem könyörtelenül szembesít. Ez pedig egy ilyen típusú könyvhöz elengedhetetlen.


Ha szeretnéd megrendelni a könyvet kattints IDE !





Köszönöm, hogy benéztetek, Pati J



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.